Drecun: Haradinajevo ćutanje govori o ozbiljnosti optužbi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2019, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Haradinajevo ćutanje govori o ozbiljnosti optužbi

Očigledno je Ramuša Haradinaja njegov pravni tim savetovao da se brani ćutanjem tokom saslušanju u Hagu zbog ozbiljnosti optužbi koje mu se stavljaju na teret, jer da nije kriv on bi se tako izjasnio, kaže predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

"Čim je ćutao znači da je svestan dela koja je počinio", rekao je Drecun za Tanjug.

S druge strane, dodaje Drecun pitajući - ako nije kriv zašto plaća pravni tim poznatih međunarodnih advokata, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su očigledno izuzetno skupi.

Da nije kriv oni mu ne bi trebali u ovoj fazi, kaže Drecun uz ocenu da je očigledno da se Haradinaj suočava sa ozbiljnim optužbama.

Ističe da to što je Haradinaj na spisku osumnjičenih i što je pozvan da da izjavu, pokazuje da Specijalizovano tužilaštvo ima protiv njega ozbiljne dokaze da je odgovoran za zločine koje je činila takozvana Oslobodilačka vojska Kosovo (OVK).

Upitan šta je sledeći korak nakon saslušanja, Drecun objašnjava da se niko od osumnjičenih ne zadržava u zatvoru i da su slobodni kada završe sa davanjem izjave, te da se sada čeka odluka Specijalizovanog tužilaštva da li će biti podignuta optužnica.

"Ako podignu optužnice onda idu na suđenje. Sada je Specijalizovano tužilaštvo u fazi završavanja istražnih radnji, saslušavanja osumnjičenih, saslušali su stotine svedoka, prikupljali dokumentaciju i uskoro će doneti odluku da li podižu optužnice, protiv koga podižu ili odustaju od toga", naveo je Drecun.

Prema njegovim rečima, ceo mehanizam je pripremljen, formirana su Specijalizovana sudska veća i liste advokata, kao i finansijska sredstva od Evropske unije.

S druge strane, Drecun smatra da je Haradinaj odlučio da "ovu za njega tešku situaciju" ipak iskoristi u političke svrhe za podizanje rejtinga i sopstvenog i njegove stranke ne bi li, kako kaže, postigao što bolji rezultat na predstojećim izborima.

"To je njegova karta, jer bi u tom slučaju neke zapadne zemlje možda izvršile pritisak na Sud ili Tužilaštvo, ili da se ne nađe na optužnici ili da bude oslobođen ako dođe do suđenja. To je stara igra, gde se preti nestabilnosti ako se lider jedne od najjačih stranaka nađe u zatvoru", ukazao je Drecun.

Međutim, Drecun veruje da će situacija ovoga puta biti drugačija, jer se, navodi, ambijent promenio, zbog toga što vodeće zapadne države žele da se priča sa zločinima tzv. OVK raščisti i imaju nameru da dođe do generacijske smene među Albancima na Kosmetu.

"A tu se ne uklapa Haradinaj koji ne želi da bude deo rešenja kosovskog problema već da bude deo stvaranja novih problema", zaključio je Drecun.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Evo odgovora na pitanje gde su mnogi nestali Albanci, ovo je dokument koji su zaplenili Srbi"

Izvor: B92, 24.Jul.2019

Beograd -- Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da postoje novi dokazi protiv Ramuša Haradinaja koje će obelodaniti u toku sledeće nedelje...On u razgovoru za RTS podseća da je Haradinaju dva puta suđeno za zločine nad Srbima i nealbancima, kao i da je oba puta oslobođen, ali ističe...

Nastavak na B92...

Drecun: Novi dokazi protiv Haradinaja

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jul.2019

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da postoje novi dokazi protiv doskorašnjeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja koje će objaviti tokom sledeće nedelje..."Haradinaj je već procesuiran u Hagu za neke događaje za koje je oslobođen i ne može dva puta da se procesuira...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.