Đurić: Priština nastavlja da pokazuje silu i diskriminiše Srbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2022, 08:10

Đurić: Priština nastavlja da pokazuje silu i diskriminiše Srbe

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da prištinske vlasti nastavljaju da pokazuju silu i nasilno diskriminišu srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, sada skoro svakodnevno, a na štetu napora koje predvode EU i SAD da se očuva stabilnost i stvori atmosfera pogodna za normalizaciju.

Đurić je na Tviteru napisao da su jučerašnji događaji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << primer iz udžbenika ponovnog pokušaja rasplamsavanja sukoba na Kosovu i Metohiji.

"Očigledno kršeći Briselski sporazum, monoetničke snage koje broje stotine naoružanih oficira KPS-a zauzele su jedini preostali grad sa srpskom većinom na Kosovu* - Severnu Mitrovicu", naveo je Đurić.

Dodao je da su ranije juče u Veliku Hoču, srpsku enklavu u kojoj se vekovima proizvodi vino i u kojoj živi 650 od manje od 2.500 Srba koji su preostali u regionu Zapadnog Kosova i Metohije, upale "specijalne jedinice KPS" naoružane Kalašnjikovima, a pod trivijalnim izgovorom (navodno kršenje carinskog zakona od strane porodice koja tamo proizvodi vino generacijama) i vidno zloupotrebljavajući silu u cilju ulivanja straha.

Đurić je ukazao da zastrašivanje i oduzimanje sredstava primorava Srbe da se isele iz svojih "drevnih i prelepih domova pod zaštitom Uneska".

Podsetio je da su juče specijalne jedinice KPS neočekivano ušle u dečji vrtić u Leposaviću, sa oklopnim transporterom naoružanim mitraljezom, dok su deca spavala.

Đurić je ukazao da je, dok vlada Aljbina Kurtija nastavlja da vodi radikalnu nacionalističku politiku, za Srbe na Kosovu i Metohiji život postao svakodnevna borba ispunjena anksioznošću i strahom za budućnost.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Marko

Izvor: Danas, 09.Dec.2022

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić napisao je na Tviteru da prištinske vlasti nastavljaju da pokazuju silu i nasilno diskriminišu srpsku zajednicu na Kosovu skoro na dnevnom nivou, na štetu napora Evropske unije i SAD da se očuva stabilnost i stvori atmosfera pogodna za normalizaciju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.