Đukić-Dejanović: Administrativni odbor odlučuje o rasporedu sedenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đukić-Dejanović: Administrativni odbor odlučuje o rasporedu sedenja

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da se odluka o rasporedu sedenja u sali Doma Narodne skupštine može izmeniti samo novom odlukom Administrativnog odbora.

Đukić-Dejanović je novinarima u Skupštini rekla da je odluku o rasporedu sedenja Administrativni odbor doneo na sednici 5. marta i da je ona obavezujuća za sve poslanike.

Prema njenim rečima, poslanici radikala nisu tada imali primedbe, već su samo iskazivali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izvesno nezadovoljstvo.

"Pozvala sam ih da čujemo o čemu se radi, ali do razgovora nije došlo. Oni dobro poznaju Poslovnik i znaju da izmenu odluke o sedenju može doneti samo Administrativni odbor, a da oni moraju podneti predlog", rekla je predsednica Skupštine.

Ona je dodala da je ponašanje radikala neprihvatljivo i predstavlja narušavanje reda u skupštini.

Sutra bez radikala

Đukić-Dejanović je rekla da se 15 poslanika radikala, kojima je danas izrekla meru udaljenja sa sednice, neće pojaviti na sednici koja će sutra biti nastavljena, a da će svi oni poslanici koji su danas učestvovali u radu parlamenta dobiti dnevnice.

Ona je dodala i da je sastanak sa šefovima poslaničkih grupa zakazala da bi pokušala da reši problem, ali da ni tom sastanku nisu prisustvovali radikali.

Udaljeni sa sednice

Predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prekinula je danas sednicu parlamenta, a prethodno je poslanicima Srpske radikalne stranke izrekla meru udaljenja sa sednice, zato što nisu hteli da sede na mestima, koja im je odredio Administrativni odbor, u sali Doma Narodne Skupštine Srbije.

Posle izricanja mere udaljenja sa sednice, Đukić-Dejanović je dala pauzu od 15 minuta, ali pošto ni posle pauze nije bilo uslova za nastavka rada prekinula je sednicu i nastavak zakazala za sutra, u 10 časova.

U tri strepena

Đukić-Dejanović je u nekoliko navrata tražila od radikala da zauzmu svoja mesta da bi drugi poslanici mogli da sede tamo gde je određeno odlukom skupštinskog Administrativnog odbora, ali oni to nisu hteli da učine.

Ona je radikalima, koji nisu hteli da sede na svojim mestima, prvo izrekla po dve opomene, zatim meru oduzimanja reči, ali pošto ni posle toga nisu hteli da zauzmu svoja mesta izrekla im je meru udaljenja sa sednice.

Obratite se Odboru

Đukić-Dejanović je, pre izricanja opomena, rekla radikalima da mogu da se obrate Administrativnom odboru ukoliko nisu zadovoljni njegovom odlukom da bi on razmotrio njihov predlog o promeni mesta.

Predsednik Skupštine Srbije, posle pauze, podsetila je poslanike da je Administrativni odbor, na kome su učestvovali i poslanici SRS, jednoglasno doneo odluku o mestima na kojima će da sede poslanici u Domu Narodne skupštine Srbije.

Todorović: Marginalizovanje radikala

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović optužio je danas Demokratsku stranku (DS) i Socijalističku partiju Srbije (SRS) da žele da izbace radikale iz parlamenta.

"Danas ste imali priliku da prisustvuje nastavku terora DS i SPS nad poslanicima SRS", izjavio je Todorović novinarima u parlamentu.

On je rekao da vladajuća većina da marginalizuje radikale, određujući da sede u "zapećku, a sebi su obezbedili mesta ispred govornice".

Ne pristajemo na teror

On je optužio Slavicu Đukić Dejanović da je obmanula građane izjavom da je na Administrativnom odboru doneta odluka o rasporedu sedenja poslanika u sali uz saglasnost radikala.

"Nikada se nismo saglasili, niti ćemo se saglasiti sa ovakvom odlukom", naglasio je Todorović.

On je istakao da je reč o unapred pripremljenom scenariju, jer vlast hoće da izbaci radikale iz Skupštine Srbije "zato što nemaju nijednu mogućnost da odgovore na probleme sa kojima se suočava država".

"Izbacivanjem SRS iz Skupštine Srbije izbacuju više od 1,3 miliona birača koji su glasali za SRS. Ovo je novo poglavlje u parlamentarizmu", rekao je Todorović.

"Ovo je teror, a mi na teror ne pristajemo", dodao je on.

Todorović je rekao da oni koji "terorišu SRS" moraju da se sete bliske prošlosti, 1994. i 2001. godine i "da se podsete kako su prošli oni koji su radili isto što radi ova žuto-crvena koalicija".

Poslanici je danas trebalo da počnu raspravu o Predlogu zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, a na dnevnom redu ove sednice je ukupno 49 tačaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.