ĐELIĆ: SRBIJA SPREMNA ZA SPECIFIČNA REŠENJA

Izvor: Kurir, 09.Mar.2011, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ĐELIĆ: SRBIJA SPREMNA ZA SPECIFIČNA REŠENJA

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da je Srbija spremna na "specifična" i pragmatična rešenja za status Kosova do kojih bi se došlo u saradnji Beograda i Prištine i uz uvažavanje interesa obe strane.

BEOGRAD  - Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je da je Srbija spremna na "specifična" i pragmatična rešenja za status Kosova do kojih bi se došlo u saradnji Beograda i Prištine i uz uvažavanje interesa obe strane.

On je u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za nemačke medije kazao da se ponavljanjem poznatih stavova ne može daleko odmaći i da je kompromis Srba i Albanaca jedini put do trajnog mira i pomirenja u regionu.

"Ne možete imati trajan mir ukoliko podržavate sučeljavanje dva nacionalizma. Mnogo je bolje podržati nezadovoljavajući ali izvodljiv evropski tip kompromisa", kazao je Đelić.

Đelić je rekao da će za to biti potrebna "kreativnost" i istakao da pet zemalja EU ne priznaje Kosovo, što je prepreka za ulazak Kosova u EU.

Na opasku da govori o kreativnosti, ali ne i o rešenju, Đelić je rekao da govori "o rešenju, li ne i o priznavanju" Kosova.

"Kada je reč o kreativnosti, predložili smo da se razmotri model dve Nemačke iz 1972. godine. Razmatrali smo mogućnost da se nadahnemo modelom Hong Konga. Takođe smo razgovarali o modelu Olandskih ostrva između Finske i Švedske. Spremni smo za veoma specifično rešenje za veoma specifičnu situaciju", kazao je potpredsednik Vlade Srbije i istakao da se do rešenja mora doći kroz dijalog za Prištinom.

Kako je istakao, ne treba smatrati da je potreban izbor između Evrope i Kosova jer je moguć mnogo bolji ishod, a to je postizanje "istorijskog kompromisa" koji će omogućiti da čitav region uđe u Evropu.

Đelić je istakao da je jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova pokušaj cepanja Srbije koji Srbija ne prihvata i dodao da Srbija traži pragmatična rešenja.

"Pokušaj jednostrane deklaracije Kosova je pokušaj nekih da jedan nacionalizam pobedi drugi. To nije evropski put. Korak napred bio bi da Beograd i Priština poštuju interese i prava jedni drugih i pronađu zajedničko rešenje".

Đelić je, u intervjuu koji je dao tokom posete Nemačkoj u februaru, kazao da u dijalogu Beograda i Prištine, koji je počeo 8. marta, treba prvo razmotriti svakodnevne probleme.

Kao primere je naveo problem automobilskih tablica, koje su prepreka za slobodno kretanje automobilom.

Na opasku da na Zapadnom Balkanu samo Kosovo nije obuhvaćeno bezvizim režimom, Đelić je kazao da je to "odraz neodržive situacije u vezi sa statusom", "Srbija ne želi da život na Kosovu bude loš. Ali je sigurno da bi kompromis sa Beogradom olakšao sve, uključujući bezvizni režim", rekao je Đelić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.