Deo SzS napustio sastanak o medijima na FPN-u, predlažu bojkot izbora

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Avg.2019, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deo SzS napustio sastanak o medijima na FPN-u, predlažu bojkot izbora

Predstavnici pojedinih stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju napustili su okrugli sto o izbornim u uslovima na FPN-u, čija je tema bila stanje u medijima.

Predstavnici Narodne stranke, Dveri i Nove stranke ocenili su da vlast nema nameru da ispuni zahteve opozicije o fer i poštenim izborima i da ne žele da oslobode medije, te će Dveri i Narodna stranka predložiti stranačkim organima da bojkotuju izbore.

Potpredsedik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je, po >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << napuštanju sastanka, da su se stranke okupljene u SzS na takav postupak odlučile zato što su predstavnici vlasti banalizovali diskusiju.

Aleksić je najavio da će predložiti da Narodna stranka dalje ne učestvuje u dijalozima o izbornim uslovima i da donese odluku o bojkotu izbora.

"Očigledno da se ništa neće promeniti u smislu stvaranja demokratskih i fer izbornih uslova", kosnstatovao je Aleksić, obraćajući se novinarima ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

I predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je, po napuštanju sastanka, da će svojoj stranci predložiti da bojkotuju izbore.

Na sastanku su ostali predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović i predsednik Demokraske stranke Zoran Lutovac, jer su oni učestvovali na svim okruglim stolovima do sada, objasnio je Obradović.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević rekao je ranije danas, otvarajući okrugli sto na Fakultetu političkih nauka, da su mediji jedno od najvažnijih pitanja u predizbornom vremenu.

On je na početku skupa obavestio učesnike da je stiglo pismo vlasnice Kanala 9 Maje Pavlović koja već danima štrajkuje glađu.

Antonijević je kazao da je skup u reprezentativnom sastavu i zahvalio medijima što su došli da ga isprate podsećajući da će drugi deo skupa nakon uvodnih izlaganja biti zatvoren za javnost.

Dekan FPN Dejan Simić rekao da su izbori jezgro političkog dešavanja i mera legitimitet i legaliteta nekog društva a da je jednak pristup medijima "jezgro jezgra".

Predstavnici novinskih udruženja koji su danas govorili na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka ukazali su na neravnopravan tretman medija na tržištu, porast pretnji prema novinarima i istakli da je situacija žalosna.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar predstavio je deset mera u oblasti medija koje bi mogle da se primene do predstojećih izbora na jesen od kojih šest može da se sprovede bez promene zakona.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Na FPN došli su iz Saveza za Srbiju (SzS) Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Boško Obradović, Miroslav Aleksić a iz Srpske napredne stranke Goran Vesić, Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić.

Na okruglom stolu su i predstavnici LDP, DSS, LSV, Pokreta slobodnih građana, kao i predstavnici NUNS-a, CRTA, Cesida i Transparentnosti Srbije.

Foto: Beta/Miloš Miškov

U najavi ovog okruglog stola stoji i da će u narednom periodu biti održana još dva sastanka, posvećena biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, kao i biračkim pravima građana.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je ranije da je prihvatilo poziv da učestvuje na sastanku vlasti i opozicije posvećenom medijima, ali samo u prvom delu koji će biti javan, dok je UNS saopštio da ne može da prihvati poziv jer nije uvažen njihov zahtev da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.

Iz Saveza za Srbiju (SzS) juče su predložili organizatorima trećeg okruglog stola vlasti i opozicije da se na dnevni red stavi jedan obavezujući dokument kojim bi se svi potpisnici, kao parlamentarne političke stranke, obavezali da će do 15. septembra doći do promena u Radio-televiziji Srbije i u Regulatornom telu za elektronske medije kroz zakonitu skupštinsku proceduru, u skladu s preporukama ekspertskog tima "Jedan od pet miliona".

SzS smatra organizovane okrugle stolove neobavezujućim bez konkretnih potpisanih dokumenata te ističe da mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi bili okončani obavezujućim zajedničkim dokumentom koji bi potpisale obe strane i koji bi se primenjivao odmah, u potpisanim rokovima.

"Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima, samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka", saopštili su iz SzS.

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa ne učestvuje na okruglom stolu jer razgovori nisu javni u celosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janjić na okruglom stolu na FPN: Situacija u medijima žalosna

Izvor: Danas, 19.Avg.2019

Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu počeo je treći po redu okrugli sto - o izbornim uslovima na kom će predstavnici političkih stranaka i saveza, medijskih udruženja, nevladinih organizacija i univerzitetski profesori razgovarati o stanju u medijima u Srbiji. Članak Janjić na okruglom...

Nastavak na Danas...

Na Fakultetu političkih nauka počeo okrugli sto o izbornim uslovima

Izvor: Beta Video, 19.Avg.2019

BEOGRAD - Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu danas je počeo treći po redu okrugli sto - o izbornim uslovima na kom će predstavnici političkih stranaka i saveza, medijskih udruženja, nevladinih organizacija i univerzitetski profesori razgovarati o stanju u medijima u Srbiji. (pokrivalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Medijska udruženja: Neravnopravan tretman na tržištu, porast pretnji...

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Avg.2019

Predstavnici novinskih udruženja koji su danas govorili na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka ukazali su na neravnopravan tretman medija na tržištu, porast pretnji prema novinarima i istakli da je situacija žalosna...Predstavnik Nezavsnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Dragan Janjić...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.