Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2012, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danijeli potpisao memorandum o investiciji u Srbiji

BEOGRAD -

Predstavnici Vlade Srbije i italijanskog proizvođača čelika i mašina za preradu metala "Danijeli" potpisali su danas memorandum o razumevanju za investiciju te kompanije u fabriku specjalnih čelika u Šapcu u vrenosti od 500 miliona evra.

Memorandum o razumevanju u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića potpisali su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić, operativni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktor kompanije Danijeli Franko Alceta i gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

Tadić: Memorandum daje jasne smernice

Predsednik Srbije Boris Tadić je, nakon potpisivanja, istakao da memorandum daje jasne smernice, i da će Vlada Srbije i lokalne vlasti u Šapcu učiniti sve da ova investicija bude realizovana.

"Imamo potpuno jasnu viziju ekonomskog razvoja Srbije i svesni smo da moramo da ga realizujemo u teškim okolnostima, kada se smanjuje privredni rast većine evropskih zemalja. Ali, i u tim okolnostima mi moramo da unapredimo ekonomski razvoj Srbije i to se može obezbediti samo ovakvim investicijama", konstatovao je Tadić.

Najznačajniji nacionalni interesi, kako je upozorio, ne mogu se odbraniti bez ekonomskog rasta, koji je uslov i uspeha u nastavku procesa evrointegracija i uspeha politike Beograda po pitanju Kosova i Metohije.

Govoreći o detaljima buduće investicije "Danijelija", Tadić je precizirao da ona nema nikakve veze sa železarom u Smederevu, jer će se raditi o proizvodnji potpuno druge vrste čeličnih proizvoda, koji će biti namenjeni, kako izvozu, tako i domaćim kompanijama kao što je "Fijat automobili Srbija".

Dolazak "Danijelija" bi, kako je istakao, bio značajan ne samo zbog velikog broja radnih mesta, već i zbog činjenice da bi ta kompanija u Srbiju donela najsavremenije tehnologije i dala značajan doprinos smanjenju spoljnotrgovinskog deficita zemlje.

Predsednik Tadić poručio je da će sve institucije u Srbiji, od republičkog nivoa do lokala, nastaviti da rade na privlačenju stranih investicija, a poslovodstvu "Danijelija" je zahvalio na tome što je za investiciju izabrana upravo "Srbija".

Ćirić je na konferenciji za novinare posle potpisivanje memoranduma kazao da će u Danijelovoj fabrici biti otvoreno 1.000 radnih mesta, a proizvodiće se 750.000 tona čelika i vrednost izvoza će biti milijardu evra godišnje.

"Danijeli" treći dobavljač u svetu

Italijanska kompanija će napraviti čeličanu na severozapadu Šapca u slobodnoj zoni, na placu površine 110 hektara pored reke Save.

Kompanija Danijeli je treća u svetu po veličini među dobavljačima opreme za čeličane i metalsku industriju i pokriva ceo proizvodni ciklus - od rude do gotovih proizvoda od čelika, a zapošljava više od 9.000 ljudi.

Osim u matičnoj zemlji posluje u SAD, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Indiji, Tajlandu, Kini, Austriji, Vijetnamu i Japanu i bavi se planiranjem, gradnjom i ugradnjom mašina i postrojenja u metalskoj industriji po sistemu ključ u ruke.

"Danijeli" pokriva ceo proizvodni ciklus - od rude do gotovih proizvoda od čelika, zapošljava 9.392 osobe.

Prema kompanijskim procenama, prihod od prodaje "Danijelija" u prošloj godini bio je oko tri milijarde evra, a profit pre oporezivanja i kamata oko 300 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.