Danijeli za Srbiju svetlo u tunelu

Izvor: B92, 29.Mar.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danijeli za Srbiju svetlo u tunelu

Beograd -- Predstavnici Vlade Srbije i italijanskog Danijelija potpisali su memorandum o razumevanju za investiciju te kompanije u fabriku specijalnih čelika u Šapcu.

Vrednost investicije je 500 miliona evra.

Memorandum o razumevanju u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića potpisali su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić, operativni direktor kompanije Danijeli Franko Alceta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

Ćirić je posle potpisivanje memoranduma kazao da će u Danijelovoj fabrici biti otvoreno 1.000 radnih mesta, a proizvodiće se 750.000 tona čelika i vrednost izvoza će biti milijardu evra godišnje.

Operativni direktor kompanije Danijeli Franko Alceta naveo je da je posle devet meseci pregovora danas potpisan sporazum koji bi trebalo da bude osnova za dalju saradnju i zahvalio zaposlenima u državnoj administraciji Srbije i opštini Šabac jer su pokazali razumevanje za potrebe te kompanje. On je istakao da je Danijeli sa vladom postigao sporazum koji je osnova za buduće korake i dodao da se kompanija odlučila da investira u Srbiji zbog "dobre kulture, mnogo energičnih ljudi i volje i želje da se dela". "To je dobra početna tačka za razvoj vaše zemlje i sa takvim stavom siguran sam da ćete privući i druge investitore u Srbiju", rekao je Alceta.

"Ova investicija pokazuje svetlo na kraju tunela i dobru perspektivu za srpsku ekonomiju u uslovima globalne krize", rekao je Chirić.

Prema njegovim rečima, memorandum pokazuje da je Srbija u konkurenciji sa drugim zemljama regiona ponovo uspela da ubedi investitre da je najbolje mesto za njihova ulaganja.

Tadić je istakao da se tom investicijom dovode moderne tehnologije u Srbiju i unapređuje metalski kompleks. On je dodao da Danijeli nije zamena za smederevsku železaru, za koju država, posle povlačenja američkog Ju es stila, traži strateškog investitora.

"Memorandum o razumevanju nije obavezujući dokument, ali jasno označava kojim putem treba ići dalje", kazao je Tadić.

On je istakao da će Vlada Srbije, ministar ekonomije Nebojša Ćirić, njegovi saradnici i predstavnici lokalne samouprave Šapca dati doprinos da sporazum sa Danijelijem bude realizovan što pre.

Tadić je kazao da se u investicijama Danijelija ne radi samo o 1.000 radnih mesta već i o njihovom kvalitetu i dodao da je reč o kompaniji iz čelične industrije za najvišim kvalitetom proizvodnje.

Ne radi se samo o izvozu, naglasio je Tadić, već i o ugradnji tih proizvoda u automobile koje će Fijat izvoziti iz Srbije, što će dati novu snagu srpskom izvozu i doprineti smanjenju trgovinskog deficita.

Italijanska kompanija će napraviti čeličanu na severozapadu Šapca u slobodnoj zoni, na placu površine 110 hektara pored reke Save.

Kompanija Danijeli je treća u svetu po veličini među dobavljačima opreme za čeličane i metalsku industriju i pokriva ceo proizvodni ciklus - od rude do gotovih proizvoda od čelika, a zapošljava više od 9.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srećnici Mađari, stigao im Mercedes

Izvor: B92, 29.Mar.2012

Kečkemet -- Nemački proizvođač luksuznih automobila "Mercedes-Benc", koji posluje u okviru grupe "Dajmler", lansirao je danas novu fabriku za izradu kola u Mađarskoj...To je prvi pogon te auto industrije u istočnoj Evropi...Fabrika u koju je uloženo 800 miliona evra (1,06 milijrdi dolara) podignuta...

Nastavak na B92...

Potpisan Memorandum o razumevanju sa kompanijom "Danijeli"

Izvor: Blic, 29.Mar.2012

Predstavnici Vlade Srbije, grada Šapca i kompanije "Danijeli" potpisali su danas Memorandum o razumevanju o izgradnji čeličane u industrijskoj zoni u Šapcu. U pitanju je investicija vredna oko pola milijardi evra, zahvaljujući kojoj bi moglo da se otvori oko 1.000 novih radnih mesta. ..Memorandum...

Nastavak na Blic...

"Danijeli" nudi 1.000 radnih mesta

Izvor: S media, 29.Mar.2012

Ćirić je, posle potpisivanja sporazuma, sa predstavnicima kompanije "Danijeli" kome je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić, istakao da će ta kompanija proizvoditi godišnje najmanje 750.000 tona posebnih vrsta čelika, a izvoz će biti na nivou od oko milijardu evra...„Ikea" otvara 5 robnih...

Nastavak na S media...

Danieli gradi čeličanu u Šapcu

Izvor: Economy.rs, 29.Mar.2012

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije Nebojša Ćirić, operativni direktor italijanske kompanije Danieli Franko Alceta i gradonačelnik Šapca Miloš Milošević potpisali su danas Memorandum o razumevanju o izgradnji čeličane u Šapcu u kojoj će biti zaposleno približno...

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.