Dačić: Poseta Vučića Francuskoj izuzetan uspeh i potvrda partnerstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2021, 11:10

Dačić: Poseta Vučića Francuskoj izuzetan uspeh i potvrda partnerstva

Poseta predsednika Aleksandra Vučića Francuskoj veliki je politički događaj i izuzetan uspeh za svakog državnika iz zemlje koja ne pripada krugu velikih svetskih sila ili stalnim članicama Saveta bezbednosti UN, da razgovara sa predsednikom Emanuelom Makronom na tom nivou, kao i potvrda strateškog partnerstva Srbije i Francuske, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Kaže da bi to u redovnim okolnostima bio istorijski susret, ali pošto predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vučić stalno ima kontakte na najvišem nivou i sa Angelom Merkel, Vladimirom Putinom, predstavicima Kine i drugim državnicima, to postane normalna stvar.

"Od 2012. godine smo u tom smislu podigli lestvicu očekivanja i jedna takva stvar vam postane normalna. Svakako da je ovo izuzetan uspeh da imate mogućnost sa Francuskom da razgovarate na tom nivou", istakao je Dačić gostujući na Pinku.

Navodi da je još za vreme predsednika Borisa Tadića bio potpisan sporazum o strateškom partnerstvu, ali da u to vreme nije bilo strateškog partnerstva i saradnje, kao što je sada slučaj.

"Šta vredi sporazum ako vas neko ne podržava i čak bude negativno nastrojen prema vama", dodao je Dačić.

Ističe da sada imamo strateško partnerstvo i poštovanje od strane Francuske, da će uslediti nastavak realizacije projekata u Srbiji, kao i da je uspeh to što je Srbija u zoni francuskih interesa.

Kada je reč o Velikoj Britaniji, Dačić kaže da je premijer Boris Džonson prijatelj Srbije, ali da ta zemlja ima svoje probleme sa EU.

Dačić kaže da to što nemamo dogovoren sporazum o slobodnoj trgovini sa Britanijom nije samo naša krivica, pošto oni to ne žele, kao i da je to njihov stav za ceo region.

Dodaje da Velika Britanija hoće da se automatski primenjuje S SP koji je važio sa EU, a ne bilateralno.

U S SP ima i drugih političkih stvari, tako da to nije samo pitanje slobodne trgovine, napomenuo je on.

"Mislim da je ova poseta od velikog značaja i jasna poruka da Francuska razume i da će podržati srpske interese. To nije poruka i u Londonu, gde očekuju da budete dobri i da se ne bunite, kao kada vam vade zubu i očekuju da ne udarate zubara", rekao je Dačić.

Dačić kaže da je Vučić najavio da će i sa Putinom imati uskoro telefonski razgovor, kao i sa kineskim predsednikom isto, i da je sve vezano za političku saradnju, ali i za naše ključno pitanje, a to je nabavka vakcina.

Srbija u "ratu" za vakcine izašla kao pobednik

Srbija je u "ratu" za vakcine izašla kao pobednik, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i poručio da je vakcinacija ključno pitanje oko kojeg da postoji konsenzus, bez obzira na sve političke razlike.

Dačić je preneo da mu je predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister u razgovoru koji su juče vodili povodom nastavka međustranačkog dijaloga, rekao da je u nemačkoj štampi video da je Srbija šampion u procesu vakcinacije.

"Kad takvu konstataciju čujete od predsednika Spoljnopolitičkog odbora u uslovima kada se to nije očekivalo, drago mi je. Očekivalo se da zemlje koje nisu članice Evropske unije imaju problema u snabdevanju vakcinama, a nabavka u Srbiji pokazuje odgovoran odnos države prema tom pitanju", rekao je Dačić za TV Pink.

Dačić je poručio da je sada najvažnija stvar da se sprovede masovna vakcinacija kako bi se stvorili uslovi da se Srbija vrati svakodnevnom životu.

"Čuli smo direktora Svetske zdravstvene organizacije koji kaže da se maltene vrši genocid u oblasti nabavke vakcina. Svi dogovori koji postoje da se vakcina ravnomerno raspoređuje su propali. Mi imamo prijatelje na svim stranama i to su uspesi naše spoljne politike", rekao je Dačić.

Kaže da je bilo predrasuda prema ruskim i kineskim vakcinama, te da su i jedna i druga pokazale da se nalaze visoko kada je reč o kvalitetu.

Međustranački dijalog nije "fontana želja"

Dačić je rekao danas da će dijalogu vlasti i opozicije, koji će početi u martu u Beogradu, lično prisustvovati bivši poslanici evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, a da će evroparlamentarci Tanja Fajon i Vladimir Bilčik biti prisutni onlajn.

Dačić je istakao da je dobro da se vodi politički dijalog i da opozicija treba otvoreno da iznosi sve primedbe u vezi sa izbornim uslovima, međutim, poručio je i da to ipak nije "fontana želja" i da zahtevi treba da budu realni.

"Izgleda da neko ne razume kako se odvija međustranački dijalog i da se ne raspravlja o tome da oni dođu na vlast bez izbora", rekao je Dačić za TV Pink.

On je objasnio da su zahtevi opozicije o kojima su građani mogli da čuju iz medija, jer formalno-pravno ne postoje, izlazili iz okvira tema dijaloga.

"Paralelni uređivački kolegijumi na javnim servisima nigde u svetu ne postoje. To ni Evropski parlament ne može da podrži, jer se EU zalaže za slobodne medije, ali nemam ništa protiv da se takvi zahtevi čuju", rekao je Dačić.

Dačić smatra da treba da se razgovara o konkretnim stvarima kao što su izborni zakon, pitanje kontrole izbornog procesa, ravnomerno predstavljanje u medijima, provera biračkih spiskova.

On je ponovio da će u narednim danima sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom razgovarati o detaljima dijaloga i istakao da je nesporno opredeljenje vlasti da se dijalog nastavi.

Kaže da je 90 odsto zahteva iz prethodnog dijaloga vlasti i opozicije ispunjeno, te da je još tada bivša predsednica parlamenta Maja Gojković sa Mekalisterom dogovorila da se razgovori nastave posle izbora.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Dijalog nije fontana želja

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2021

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da još nije odredjeno kada će početi dijalog sa opozicijom, oko izbornih uslova, zato što u Narodnu skupštinu još nije stigao nijedan takav zvaničan zahtev opozicionih stranaka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Movsesijan: Niko normalan u opoziciji ne očekuje od Vučića poštene izbore

Izvor: Istinomer.rs, 03.Feb.2021

Dijalog vlasti i opozicije o fer izbornim uslovima počinje u martu. Predsednik Skupštine Ivica Dačić kaže da će se razgovori odvijati uz pomoć Evropskog parlamenta. Predsedavajući spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister Skupštinu Srbije i njenog čelnika vidi kao centralne...

Nastavak na Istinomer.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.