Čubrilo: Dijaspora do 20. aprila

Izvor: B92, 18.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čubrilo: Dijaspora do 20. aprila

Beograd -- Ministarka za dijasporu Milica Čubrilo izjavila je da Srbi iz dijaspore moraju da se upišu u Evidenciju birača do 20. aprila kako bi glasali na predstojećim izborima.

Milica Čubrilo je u intervjuu listu Danas kazala da se procedura prijavljivanja za glasanje u inostranstvu obavlja tako što se podaci o biraču dostave diplomatsko-konzularnom predstavništvu imejlom, faksom, poštom ili lično. Ona je navela da se svi potrebni podaci za prijavljivanje mogu naći na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sajtu www.mzd.gov.rs.

Dodala je da je za sada u Evidenciju upisano 43.000 birača.

"U inostranstvu živi više od pola miliona građana Srbije koji su potencijalni birači. Najveći broj njih živi u zemljama zapadne Evrope i severne Amerike", rekla je ministarka i dodala da je ukupan broj Srba u dijaspori oko tri miliona.

Ona je navela da Ministarstvo sprovodi kampanju za povećanje broja birača u inostranstvu u dve faze i objasnila da je prva faza od 17. marta do 20. aprila, za prijavljivanje u evidenciju birača, a druga faza je od 20. aprila do 11. maja, sa porukom da glasači u što većem broju izađu na izbore.

"Kampanja će koštati oko milion dinara i vodimo je u dva pravca. Jedan pravac je usmeren prema dijaspori i sprovodi se pod sloganom 'Pokaži da ti je stalo', a drugi pravac je usmeren ka onima u Srbiji, koji imaju rođake, prijatelje i poznanike u inostranstvu, uz slogan 'Podseti svoje da glasaju'", rekla je ona.

Ministarka za dijasporu je rekla da je u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu postignut načelni dogovor da se ukine uslov prijave prebivališta za birače u inostranstvu.

"Takođe, pokrenuta je inicijativa da se radi na jednistvenom i digitalizovanom biračkom spisku, kao i načelna saglasnost da se uvede mogućnost glasanja poštom, koje bi znatno smanjilo troškove i povećalo broj glasača u dijaspori", kazala je Čubrilo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čubrilo: Novac iz dijaspore "mrtav" kapital

Izvor: Blic, 18.Apr.2008

Iz dijaspore u Srbiju godišnje stiže oko 3,5 milijardi dolara od čega oko 80 odsto neformalnim kanalima, izjavila je danas ministarka za dijasporu Milica Čubrilo.....Ona je ocenila da je ozbiljan problem što taj novac retko biva iskorišćen za ekonomski razvoj zemlje i otvaranje novih radnih mesta....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.