Čubrilo: Novac iz dijaspore mrtav kapital

Izvor: Blic, 18.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čubrilo: Novac iz dijaspore "mrtav" kapital

Iz dijaspore u Srbiju godišnje stiže oko 3,5 milijardi dolara od čega oko 80 odsto neformalnim kanalima, izjavila je danas ministarka za dijasporu Milica Čubrilo.



Ona je ocenila da je ozbiljan problem što taj novac retko biva iskorišćen za ekonomski razvoj zemlje i otvaranje novih radnih mesta. Na sastanku posvećenom ekonomskom povezivanju sa dijasporom na lokalnom i regionalnom nivou, ministarka je kazala da je taj novac najčešće ili "mrtav kapital" ili služi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da pomogne porodicama "da sastave kraj sa krajem".

Kao jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju Srbi iz dijaspore koji žele da investiraju u Srbiji, Čubrilova je navela nedovoljnu profesionalnost lokalne samouprave. Ona smatra da je cilj novih zakona koji se odnose na lokalne samouprave da one budu više profesionalizovane, kako ne bi dolazilo do njihovog urušavanja prilikom promene lokalnih vlasti.

"Korupcija i samovolja onih koji se nalaze na takvim pozicijama odlučivanja dovode do toga da ekonomija i privredni razvoj snose teške posledice u dužem vremenskom periodu i to je nešto na čemu bi svi trebalo da radimo", rekla je Čubrilo.

Prema njenim rečima, često se dešava da se administrativni radnici "izdignu iznad sistema" i svojim partijskim delovanjem blokiraju dobre inicijative i potencijalne investitore iz dijaspore koji dolaze u Srbiju sa puno entuzijazma. "Mi smo ubeđeni da zajedno sa dijasporom možemo, u njihovom interesu i u interesu Srbije da, kroz centre za dijasporu, usmerimo novac i da im pomognemo da novac koji šalju putem doznaka ulože u razvojne projekte koji će omogućiti njihovim porodicama ne samo da sastavljaju kraj sa krajem, nego i nova radna mesta", naela je Čubrilo.

Predstavljajući rad centara za dijasporu, ona je kazala da ministarstvo to čini sa ciljem da pomogne uspostavljanju koordinacije svih aktera kako bi se preuzećima povratnika pomoglo u prevazilaženju problema sa kojima se suočavaju na lokalnom nivou i koje mogu rešiti lokalne vlasti i resorna ministarstva.

U proteklih devet meseci Ministarstvo za dijasporu osnovalo je 16 centara za dijasporu u regionalnim privrednim komorama, sa kojima radi na prikupljanju i razmeni informacija, projekata i programskih aktivnosti ekonomske saradnje sa dijasporom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.