Čovek koji više nije hteo da čeka

Izvor: Politika, 07.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek koji više nije hteo da čeka

Vladimir Todorić, koji je napustio Đelićev kabinet, kaže da je svaka priča o penkalu besmislena dok neko ne kaže: uhapsiću Mladića danas

Magistar pravnih nauka Vladimir Todorić, saradnik Instituta za evropske studije, pre samo nekoliko dana napustio je mesto pravnog savetnika vicepremijera Božidara Đelića, kada je, kako kaže, postalo jasno da više „nema svrhe čekati da se stvore politički uslovi za nastavak evropskih integracija”. Prelazni period u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kome se Srbija nalazi, kako kaže Todorić, odlučio je da iskoristi pametnije nego što je puko „čekanje da Srbija normalizuje odnose sa zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova”.

Da li je legitiman zahtev Koštunice da se Brisel izjasni koje granice Srbije poštuje EU?

Legitiman stav je da se dođe do rešenja sa kojim mogu biti zadovoljne i Srbija i EU. Rešenje trenutno ne postoji. Kao što vidimo, niti Priština trenutno ima integritet na Kosovu, niti Srbija ima integritet na celoj svojoj teritoriji. Svakako nije dobro da ovu ranu ostavljamo otvorenu nekoliko godina ili desetina godina.

Da li bi situaciju rešilo da Brisel odgovori na pitanje premijera Srbije? Zašto je to problem?

Ima istine u tvrdnjama da EU ne radi takve stvari, međutim, ako Brisel kaže da nudi jasnu evropsku perspektivu Kosovu, to znači da računa da će Kosovo jednog dana postati članica EU u granicama koje njene članice priznaju.

Drugim rečima, EU odbija da kaže koje granice Srbije poštuje zato što nema nameru da ispoštuje teritorijalni integritet Srbije?

Mislim da ne bih bio previše slobodan tumač izjava predstavnika EU ako bih se složio sa vašom tvrdnjom.

Da li je to jasno i DS-u i predsedniku Tadiću?

Zajednički cilj politike DS-a i DSS-a prema Kosovu je tajna. To kažem zato što ne znam šta piše u Akcionom planu. Srbija ne može da računa na političku stabilnost dok se pitanje Kosova ne reši na trajan način. Ukoliko je cilj da dođe do nekakve de fakto, a onda i legalizovane podele Kosova, neka pozove svoje prijatelje u Moskvi i neka kaže da pošalju nuklearne podmornice u Jadransko more, a da mi, dok oni čuvaju stražu, pošaljemo svoju vojsku na Ibar. Pa neka se svi malo ljute, ali završiće se za 15 dana. Da li je ova opcija verovatna – mislim da nije, a da li je onda verovatna ta skrivena želja za podelom koja postoji i o kojoj se sve više priča, vi sami procenite.

Učestvovali ste u pregovorima oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pa nam recite da li se zaista u neformalnim razgovorima kaže da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova ako želi u EU?

Moram da kažem nešto što je pravna činjenica i nadam se da neću biti žrtva ostrakizma posle toga. Da bi bilo koja zemlja postala članica EU, neophodno je da postoji jednoglasnost svih članica EU. Mislim da Srbija može da postane članica EU pre nego što bi to Kosovo postalo, ali sigurno neko u Briselu razmišlja i ne želi da dozvoli situaciju da ima jednu članicu koja ne želi da dozvoli ulazak druge zemlje za koju svi ostali žele da postane članica.

Tadić je pre dva dana rekao da može da potpiše SSP po Bečkoj konvenciji. Zašto to nije pominjao pre izbora?

Mislim da se o tome nije razgovaralo jer nijedan predsednik države nikada nije potpisao SSP. To nije bila praksa. Možemo reći da je premijer najviša instanca koja potpisuje takvu vrstu trgovinskih sporazuma. Ali predsednici u svetu potpisuju sporazume najvišeg formata od istorijskog značaja, a ovo je takav trenutak za Srbiju.

Zašto se Tadić nije pozivao na Bečku konvenciju do sada?

Zato što SSP nije bio ponuđen na potpisivanje zvanično.

Pa nije ni sada.

Može neko da govori da je spremio penkalo, ili da će da potpiše danas ili sutra, to je dobro za unutrašnjopolitičke prilike , ali taj neko bi prvo morao da kaže: uhapsiću Mladića danas.

Politički sporazum više niko ne spominje. Da li moramo da ga potpišemo?

Ne

Zašto su nam ga onda nudili?

Politički sporazum delimično je bio u funkciji podrške Tadiću pred izbore, ali je sadržao i neke bitne elemente koje ne sadrži SSP kao što je ukidanje viza. Pitanja Sporazuma i Kosova u jednom momentu su se vremenski spojila. To je bilo neizbežno, jer su se i Sporazum i Kosovo koristili u stranačke svrhe.

Kolika je verovatnoća da svi potpišu SSP a da mi ostanemo poslednji?

Sada smo pretposlednji, a ako Bosna dobije Sporazum u aprilu bićemo i poslednji. Ako i mi ne potpišemo u aprilu.

Da li je između DS-a i DSS-a nepoverenje toliko da nema povratka?

Te stranke misle na svoje rejtinge i moraju da opravdaju svoje neuspehe u dominantnim prioritetima, EU za DS i Kosovo za DSS.

Ono što će pojačati taj razdor je činjenica da se ide na lokalne izbore, možda i na referendum i da će se to konstruktivno ostajanje u vladi percipirati kao puka želja za vlašću. A stvari nisu toliko negativne.

Da li biste se začudili da za šest meseci Koštunica potpiše SSP?

Ne bih. On je do sada pokazao svoju principijelnost iako se ja ne slažem sa ili-ili načinom na koji on formuliše svoju politiku. To je više ples za istoriju koji treba da bude lepo ocenjen, a politika je nešto mnogo manje lepo, usmereno na ispunjavanje ciljeva zbog čega građani daju vlast.

Može li se ući u EU i potpisati SSP a da pitanje Kosova ne bude rešeno?

Mi treba da budemo potpuno sigurni u momentu potpisivanja SSP-a šta znači svaki njegov član, pa i čuveni član 135. o integritetu Srbije i Rezoluciji 1244. To bi bilo dobro za obe strane potpisnice.

Dragana Matović

[objavljeno: 08/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.