Danas vanredni parlamentarni, redovni pokrajinski i lokalni izbori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas vanredni parlamentarni, redovni pokrajinski i lokalni izbori

BEOGRAD, NOVI SAD - Građani Srbije danas na vanrednim parlamentarnim izborima biraju poslanike Skupštine Srbije, a na redovnim lokalnim i pokrajinskim izborima lokalnu i pokrajinsku vlast.Republička izborna komisija utvrdila je da u Srbiji ima 6.749.688 birača, koji će moći da glasaju na 8.682 biračka mesta. Za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore u inostranstvu će, prema odluci RIK-a, biti otvoreno 75 biračkih mesta u 40 zemalja, a pravo glasa ima 51.211 birača upisanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u posebnu evidenciju.

Pravo glasa na Kosovu i Metohiji ima ukupno 115.712 birača, dok će od ukupnog broja biračkih mesta u Srbiji, prema odluci RIK-a, 157 biti na raspolaganju interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije. Glasaće se i u 27 kazneno-popravnih zavoda u Srbiji gde ima 8.437 birača. Na posebnoj evidenciji je i 7.552 vojnika s pravom glasa.

Na zbirnoj izbornoj listi za poslanike Skupštine Srbije su 22 liste, od kojih je deset lista stranaka i koalicija nacionalnih manjina. Zbirna lista poslanika utvrđena je prema redosledu proglašenja svake pojedinačne liste. Pod rednim brojem jedan je izborna lista "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" sa 250 kandidata za poslanike, a pod brojem dva "Liberalno-demokratska partija - Čedomir Jovanović", takođe ima 250 kandidata. Treća na listi je "Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija - Vojislav Koštunica", na četvrtom mestu je "Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj", peta je lista "Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija" (svi sa 250 kandidata).

Na šestom mestu je "Bošnjačka lista za evropski Sandžak - dr Sulejman Ugljanin" sa 150 kandidata za poslanike. Sedma na zbirnoj listi je Lista "Mađarska koalicija - Ištvan Pastor" sa 250 kandidata za poslanike. Na osmom mestu je Lista "Reformistička stranka - dr Aleksandar Višnjić" sa 119 kandidata. Deveta je Lista "Da se selo pita - Narodna seljačka stranka - Marijan Rističević" sa 63 kandidata. Na desetom mestu je "Pokret Snaga Srbije - Bogoljub Karić" sa 250 poslaničkih kandidata.

Na 11. mestu je Lista "Građanska inicijativa Goranaca" sa 25 kandidata za poslanike. Na 12. mestu je Lista "Ujedinjeni Vlasi Srbije - dr Predrag Balašević" sa 171 kandidatom. Na 13. mestu je "Vojvođanska partija - mr Igor Kurjački" sa 147 kandidata za poslanike. Na 14. mestu je Lista "Romi za Roma - Miloš Paunković" sa 72 kandidata. Na 15. mestu je Lista "Crnogorska partija - Nenad Stevović" sa 85 poslaničkih kandidata.

Na 16. mestu zbirne liste je Lista "Unija Roma Srbije - dr Rajko Đurić" sa 200 kandidata. Na 17. mestu je "Koalicija Albanaca Preševske doline", sa devet kandidata za poslanike. Na 18. mestu je "Savez bačkih Bunjevaca - Mirko Bajić" sa sedam poslaničkih kandidata. Na 19. mestu zbirne liste je Lista "Pokret 'Moja Srbija' - Branislav Lečić" sa 139 kandidata za poslanike. Na 20. mestu je Lista "Narodni pokret za Srbiju - Milan Paroški" sa 114 poslaničkih kandidata. Na 21. mestu je Lista "Patriotska stranka dijaspore - Zoran Milinković" sa 44 poslanička kandidata. Na 22. mestu zbirne liste je Lista "Romska partija - Srđan Šajn" sa 42 poslanička kandidata.

Danas sva biračka mesta moraju biti otvorena od 7 do 20 sati kada se završava glasanje, a biračima je obezbeđeno tajno glasanje. Građanima s biračkim pravom koji su se zatekli na biračkom mestu u 20 časova i nakon njegovog zatvaranja mora biti omogućeno glasanje. Ko prethodnih dana nije na kućnu adresu dobio pozivni listić za glasanje može da glasa i bez njega, ali na biračkom mestu mora da pokaže ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu. Svaki birač glasa lično na overenim glasačkim listićima, uz obavezni pregled UV-lampom na kažiprstu desne ruke kako bi se utvrdilo da li je već ranije glasao.

Vojvodina bira sa dva listića

Birači u Vojvodini, njih 1.720.617, danas bira 120 poslanika, polovinu (60) po proporcionalnom, a drugu polovinu po većinskom izbornom sistemu. Glasački listić za izbor pokrajinskih poslanika po većinskom sistemu je zelene, a za poslanike po proporcionalnom sistemu plave boje.

Pokrajinska izborna komisija za ove izbore proglasila je ukupno devet izbornih lista - osam stranaka i koalicija i jednu grupu građana. Po redosledu koji je potvrđen od Pokrajinske izborne komisije prva na listi biće "Za evropsku Vojvodinu - Demokratska stranka - G17 plus - Boris Tadić", druga "Zajedno za Vojvodinu - Nenad Čanak", a treća "Liberalno demokratska partija - Čedomir Jovanović". Slede liste "Srpska radikalna stranka - Tomislav Nikolić", "Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Dušan Bajatović" i "Demokratska stranka - Nova Srbija - Vojislav Koštunica". Na sedmom mestu na listiću biće "Mađarska koalicija - Ištvan Pastor". Jedina izborna lista koju je predložila grupa građana "Grupa građana - Maja Gojković" je na osmom mestu, dok je na devetom lista "Vojvodina je snaga Srbije - Igor Kurjački".

Posmatrači

Vanredne parlamentarne izborei prema izdatim akreditacijama RIK-a, pratiće desetak stranih i međunarodnih organizacija, dok će posmatrači CESID-a, kao i do sada, pokriti skoro sva izborna mesta. Akreditacije su dobili posmatrači Saveta Evrope, OEBS-a, Centralne izborne komisije Ruske dume, Ruskog javnog instituta za izborno pravo, Međunapralmentarne skupštine Zajednice nezavisnih država. Akreditacije su dobili i posmatrači ambasada Mađarske, Slovačke i nekih stranaka poput KP Rusije. Ambasade SAD i Velike Britanije u Beogradu za ove izbore nisu tražile da imaju zvanične posmatrače.

Na biračkom mestu nije dozvoljena upotreba mobilnih telefona i ostalih sredstava komuniciranja. Pošto je u toku izborna tišina zabranjeno je svako direktno ili prikriveno reklamiranje stranaka, koalicija i političkih organizacija i njihovih programa, kao i postavljanje propagandnog materijala na manje od 50 metara od biračkog mesta.

Tokom dana dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su lideri stranaka i državni funkcioneri glasali, ali objavljivanje njihovih izjava nije dozvoljeno sve do 20 časova, odnosno do zatvaranja biračkih mesta. Dozvoljeno je i emitovanje informacija o odzivu građana, spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija u kojima se građani upućuju na to u koje vreme i na koji način mogu da glasaju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RIK podseća na predizbornu tišinu

Izvor: TV Avala, 11.Maj.2008

Republička izborna komisija (RIK)podsetila je večeras sredstva javnog obaveštavanja i sve učesnike na izborima koji su raspisani za 11. maj da je u toku predizborna tišina koja ce trajati sve do zatvaranja biračkih mesta.

Nastavak na TV Avala...

Izbori na Kosovu: Uglavnom mirno

Izvor: B92, 11.Maj.2008

(FoNet)..Kosovska Mitrovica, Priština -- Na severu Kosova otvorena su sva biračka mesta potvrdio je za B92 koordinator radnog tela RIK-a za Kosovo i Metohiju Milinko Bajčeta. Manji incident u selu Banje... Glasanje na Kosovu obavlja se na 279 birackih mesta, kao i na 16 na kojima će glasati raseljeni...

Nastavak na B92...

Izbori u Srbiji

Izvor: BBC na srpskom, 11.Maj.2008

Veliki odziv birača na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima. RIK: do 10 sati glasalo 9,98 odsto upisanih birača. Glasanje protiče regularno.

Nastavak na BBC na srpskom...

Glasalo se u 38 zemalja

Izvor: B92, 11.Maj.2008

Beograd -- Izbori za poslanike Skupštine Srbije danas su se održali u 38 zemalja širom sveta, a državljani Srbije su svoje pravo ostvarivali na 77 biračkih mesta...U posebnu evidenciju birača u inostranstvu je upisano 51.211 državljana Srbije. Najveći broj biračkih mesta bio je otvoren u Crnoj...

Nastavak na B92...

Nemoguć jedino savez demokrata i radikala

Izvor: Politika, 11.Maj.2008

Uprkos svim optužbama izrečenim u kampanji partneri iz bivše vlade nisu potpuno isključili mogućnost dogovora, a otvorene su i sve druge kombinacije ..Građani Srbije birali su juče vlast na svim nivoima – lokalnu, pokrajinsku i republičku. Pravo glasa imalo je 6.749.688 birača, za koje...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.