Brži put u EU je, u stvari - sporiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2009, 11:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brži put u EU je, u stvari - sporiji

BEOGRAD - Optimistički signali koje su ministri spoljnih poslova nekoliko zemalja EU tokom vikenda uputili Srbiji i drugim zemljama zapadnog Balkana više su poruka javnosti u zemljama Unije da je sve u redu, nego što su garancija građanima Srbije i drugih zemalja da ekonomska kriza i institucionalni problemi Unije neće uticati na tempo proširenja, piše "Blic".

List navodi svoje izvore, koji procenjuju da će taj tempo, dokle god kriza traje, svakako biti znatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << usporen.

Vreme za "ozbiljnije procenjivanje"

To što su Češka, Velika Britanija, Slovačka i Luksemburg javno odbacile predlog Nemačke da se sačeka sa prijemom zemalja Balkana u EU, ne treba da uljuljka vlasti u Beogradu, procenjuju izvori "Blica".

Naprotiv, kako kažu, iza takvih stavova zapravo se krije striktnija procena napretka u sistemskim reformama koji je svaka zemlja napravila na putu ka EU.

Kako tvrdi list, iskrena želja za punom integracijom Balkana u EU nije sporna, ali tempo jeste. Iako grupa zemalja predvođenih Češkom zahteva da se postojeća dinamika proširenja održi, sve je izvesnije da će Srbija, čak i u slučaju da reši problem saradnje sa Hagom, kao i ostale zemlje zapadnog Balkana, morati duže da čeka u redu.

Do sada je sticanje statusa kandidata bilo pre svega politička odluka, ali će se sada od svake zemlje koja je pretendent na taj status tražiti striktna primena svih standarda i procene će biti strože.

Za Srbiju dodatno opterećenje predstavlja i činjenica da bez hapšenja Ratka Mladića nema odmrzavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čija je primena preduslov za sticanje statusa kandidata.

I tamo pala vlada

Mogućnost za bilo kakvu zajedničku akciju zemalja EU je oslabljena jer se svaka država bori sa spas svoje ekonomije. Oslabljeno je i samo predsedništvo EU jer je Vlada predsedavajuće Češke pala.

Srbija će teško napredovati bez podrške neke značajne članice Evropske unije. Upravo bi, na primer, Nemačka bila idealna, ako bi Beograd i Berlin našli zajednički interes, odnosno ako bi nemačka privreda mogla da nađe mesta za svoje investicije. Zato nije ni čudno što najveću podršku integracijama Srbije upućuju Italija, Slovenija, Austrija, pa čak i Češka jer su, kao investitori u Srbiji, zabrinuti za svoja ulaganja.

U Briselu procenjuju da će usporavanje integracija svakako imati negativan uticaj na podršku građana Srbije i Balkana evropskim integracijama.

To raspoloženje bi moglo da popravi ukidanje viznog režima, što je, kako se procenjuje sve realnije, do kraja godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.