Izvor: B92, 08.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez kontrole državnih funkcionera

Beograd -- Podaci o državnim funkcionerima i dalje su nedostupni, u fokusu su navodi o otkupu luksuznog stana direktora železnice.

Nakon navoda u javnosti da namerava da otkupi luksuzan stan na Vračaru koji mu je na korišćenje dala Vlada Srbije, generalni direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić izjavio je da sada o otkupu stana ne razmišlja. Pre toga ministar Velimir Ilić, koji je postavio Šarančića na mesto prvog čoveka železnice, izjavio je da će mu dati otkaz, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukoliko to pokuša.

Milanko Šarančić dobio je na korišćenje od železnice stan u novoj, luksuznoj zgradi na Vračaru, gde kvadrat košta oko 2.000 evra.

Ministar Velimir Ilić izjavio je da će preduzeti određene korake, ukoliko se pokaže da je tačno da je Šarančić uzeo stan od železnice jer je, prema Ilićevim rečima, postojao dogovor da nijedan birani funkcioner ne može da dobije stan.

Kometarišuči izjavu ministra Ilića, Šarančić je u pisanoj izjavi za B92 naveo da veruje da je ministar svoj stav izneo bez tačnog saznanja. "Ja stan ne dobijam, već plaćam zakupninu, a verujem takođe da je novinar ministra isprovocirao pitanjem", naveo je on.

"Ja sam se uselio u stan veličine neto 97, odnosno bruto 108 kvadratnih metara, po ugovoru o zakupu, početkom aprila ove godine, posle više od tri godine rukovođenja najvećim i najtežim sistemom u Srbiji, sa najboljim rezultatima u dugogodišnjem periodu JP Železnice Srbije", naveo je generalni direktor tog preduzeća Milanko Šarančić.

"O otkupu stana sada ne razmišljam, a ako nekada budem, poštovaću zakon, statut, pravilnik i odluku Upravnog odbora Javnog preduzeća Železnice Srbije", naveo je on.

Šarančić je u pisanoj izjavio naveo i da se posle 2000. godine desetak rukovodilaca železnice uselilo u stanove veće od 100 kvadrata, među kojima su, kako tvrdi, gotovo svi aktivisti Demokratske stranke, navodeći kao primer Srđana Stepanovića, nekadašnjeg zamenika generalnog direktora.

I javni podaci su tajni

Državni funkcioneri u Srbiji su među retkima u svetu koji imaju tu privilegiju da se podaci o njihovoj privatnoj imovini ne objavljuju. Međutim, podaci od državnim stanovima su javni i njih treba da objavi vladina stambena komisija.

Međutim, i nakon višednevnog insistiranja novinarke B92 da dobije podatake o tome koliko funkiocnera koristi državne stanove i da li je neki od njih pokušao da ih otkupi, ti podaci ostali su nedostupni.

Zamenik glavnog urednika magazina Ekonomist Miša Brkić kaže da je slučaj Šarančića primer kako ne postoji kontrola Vlade i njenih funkcionera, čemu je doprinela i vladina uredba iz januara ove godine.

Brkić kaže da ne postoji tačna procena koliko državnih stanova je za vreme vladavine Slobodana Miloševića postalo privatno, ali da se radi o hiljadama stanova, što znači da su na taj način poreski obveznici, odnosno građani Srbije, oštećeni za milione evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.