Izvor: B92, 25.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batić: Tribunal će ustupiti dokumenta o finansijskim zloupotrebama

Beograd -- Republički ministar pravde Vladan Batić po povratku iz Haga saopštio da je ovo prvi put da je izuzetno zadovoljan saradnjom sa glavnim tužiocem Karlom del Ponte. Ministar pravde je takođe najavio da će Haški tribunal ustupiti Srbiji "dva do tri suđenja za ratne zločine" državljanima Srbije, ali nije precizirao o kojim je procesima reč. Batić je preneo da mu je Karla del Ponte rekla da se vode istrage protiv dva čelnika OVK i najavila da će u jednom slučaju optužnica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti podignuta do kraja godine. "Ona je rekla da nema namere da amnestira ratne zločince albanske nacionalnosti iz redova OVK sa Kosova i Metohije, nego samo želi da optužnica bude takva da dovede do osuđujuće presude, da se ne bi dogodilo da usled nedostatka dokaza oni budu eventualno oslobođeni", rekao je Batić.

Batić nije precizirao protiv kojih čelnika OVK se vodi istraga, ali je dodao da je Karla del Ponte bila zadovoljna dokaznim materijalom protiv čelnika OVK koje im je predala srpska strana. Prema njegovim rečima, u tim dokumentima je potpuni lanac komande OVK iz 1998. i 1999. godine.

Afera Telekom bila je i centralna tema razgovora ministra Vladana Batića sa glavnim tužiocem haškog tribunala Karlom del Ponte.

Batić je novinarima na beogradskom aerodromu rekao da će Haški tribunal ustupiti srpskim pravosudnim organima dokumentaciju o finansijskim malverzacijama režima Slobodana Miloševića. On je dodao da mu je Karla del Ponte rekla da je u tim zloupotrebama učestvovala i Mira Marković. "Mi smo znali za razmere afere Telekom, ali ono što smo saznali od Karle del Ponte prevazilazi naša očekivanja. Haški tribunal raspolaže sa 50.000 strana dokumenata, bankarskih računa i drugih finansijskih izveštaja i papira koji potvrđuju da je bivši režim na čelu sa Slobodanom Miloševićem vršio neviđene finansijske zloupotrebe. Del Ponte smatra da je dobro što smo krenuli u tu kampanju, jer će to biti prilika da se razotkrije kriminalna struktura bivšeg režima, pogotovu na planu finansijskih zloupotreba, jer svi ti putevi novca bivšeg režima vodili su po belom svetu. Pominju se Devičanska ostrva, Maršalska ostrva, Kajmanska ostrva, Kuala Lumpur, razne zemlje egzotičnih imena, da čovek ne poveruje dokle je išla mašta Slobodana Miloševića i njegovih saradnika", rekao je Batić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.