Barikade nisu rešenje

Izvor: Blic, 21.Okt.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barikade nisu rešenje

Iz deklaracije Srba sa severa Kosova ne vidi se ni rešenje ni volja da se dođe do realističnog rešenja za novonastalu situaciju. Naprotiv, to ju je učinilo težom i dovelo do toga da su Kfor i Euleks morali da počnu mirno uklanjanje barikada - kaže za “Blic” Vensan Dežer, šef misije EU u Srbiji.

On je objasnio da je situacija sa barikadama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neodrživa jer su prelazi već mesec dana blokirani i izrazio uverenje da će Kfor i Euleks pronaći rešenje. Mandat Kfora i Euleksa je, kako je istakao, da osiguraju slobodan protok robe i ljudi i da je akcija koja je u toku u najboljem interesu svih na severu Kosova.

- U ovom trenutku ima kontakata između svih strana koje su uključene u proces. Postoji nekoliko izlaza iz ove situacije. Najbolji način je da imamo poverenje u kapacitet i volju srpskih vlasti da ovo reše na nekonfliktan način. Jasno je da ne može da se razgovara pod pritiskom barikada, a nadamo se da ćemo uskoro biti u mogućnosti da ponovo pokrenemo dijalog Prištine i Beograda koji je za nas od ključne važnosti - rekao je Dežer.

Opširnije u štampanom izdanju
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.