Barać: Uredba vlade o konverziji zemljišta neustavna

Izvor: Blic, 10.Mar.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barać: Uredba vlade o konverziji zemljišta neustavna

Savet za borbu protiv korupcije zatražiće od Ustavnog suda Srbije da poništi uredbu kojom je izvršna vlast regulisala pretvaranje prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine nad tim zemljištem. Savet smatra da je Vlada prekršila ustav i Zakon o planiranju i izgradnji i da će država izgubiti na stotine miliona evra, a možda i na milijarde evra ukoliko bude primenjena. Članovi Saveta Jelisaveta Vasilić i Verica Barać na konferenciji za novinare

Ovo je rezime >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa konferencije za štampu na kojoj je, juče u Vladi, Verica Barać kao predsednica ovog savetodavnog tela, ukazala da je pre ove uredbe najpre morao biti donet Zakon o javnoj svojini, koji bi utvrdio šta ne može biti privatizovano, kao i Zakon o lukama jer su iz Brisela 2008. upozorili „da u toj oblasti nemamo pravnu zaštitu".

- U Zakonu o planiranju i izgradnji, koji je donet prošlog avgusta, sasvim neuobičajeno, našlo se mesta za građevinsko zemljište iako je to svojinska materija. Zadatak Vlade je bio da odredi šta spada u troškove konverzije, a suprotno tome, Vlada je u trošak kupovine preduzeća uračunala i građevinsko zemljište. Očigledno je pripreman prostor za ovu uredbu - rekla je Barać.

Danilo Šuković je rekao da prilikom prodaje preduzeća u cenu nije ulazilo zemljište.

- Upravo zato je bila onakva jagma za kupovinu preduzeća, jer su se kupci nadali da će besplatno dobijeno zemljište zadržati bez dodatnih troškova. Mi se ne protivimo da građevinsko zemljište bude privatizovano po tržišnoj ceni, problem je u tome što uredba omogućuje špekulaciju i besplatno sticanje tog zemljišta. Ako je celo preduzeće ku­pljeno za 10 miliona evra, a ako zemljište vredi dva, onda, po uredbi, nema šta da se doplati. Pisci uredbe su nam rekli da svako može da pogreši i da se obratimo Vladi - rekao je Šuković.

Barać je na to dodala da je posledica primene uredbe to što se svo zemljište pretvara u građevinsko iako se tek priprema zakon koji će reći koje zemljište ne može biti u privatnoj svojini.

- Kad smo objasnili po kom mehanizmu ova uredba dovodi do toga da Srbija ostaje bez lučkog zemljišta na Dunavu, savetnici ministra Dulića su nam rekli da neće biti problema jer država može to zemljište da ekspropriše. A kada bude trebalo da počne restitucija imovine otete posle drugog svetskog rata videće se da je zbog svega ovoga nemoguća naturalna restitucija - veli Barać.

Članovi Saveta su rekli da će, u zbiru, kupci preduzeća dobiti zemljište „za nula dinara" u svojinu, a da će to zemljište država potom eksproprisati ako joj je potrebno, pa na kraju iz budžeta plaćati naslednicima te imovine „po tržišnoj ceni".

- Neki kupci sada kažu da će za zemljište platiti 800 miliona evra i oni nemaju osećaj za veličinu para. Tom naučnom fantastikom treba da se pozabave Uprava za pranje novca i tužilaštvo da se vidi kako toliki novac može da ima preduzeće koje ima gubitak 1,7 milion evra - kazao je Milić Milovanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.