Američki obaveštajci veruju da će ukrajinska kontraofanziva propasti – Vašington Post

Izvor: Vostok.rs, 18.Avg.2023, 12:47

Američki obaveštajci veruju da će ukrajinska kontraofanziva propasti – Vašington Post

Američke obaveštajne agencije dale su „tmurnu” procenu tekuće kontraofanzive Ukrajine, verujući da Kijev neće uspeti da se spusti na jug ka poluostrvu Krim do kraja godine, navodi Vašington post.
Zvaničnici su izrazili ozbiljne sumnje u vezi sa ukrajinskom misijom u poverljivom izveštaju, čiji je sadržaj prenet Postu u četvrtak, a taj medij je naveo „brutalnu veštinu“ Moskve u odbrani teritorije. „Američka obaveštajna zajednica ocenjuje da ukrajinska kontraofanziva neće uspeti da stigne do ključnog grada Melitopolja na jugoistoku zemlje“, navodi se u izveštaju, dodajući da Kijev tada neće moći da „ispuni svoj glavni cilj presecanja ruskog kopnenog mosta ka Krimu u ovogodišnjem pokušaju. ” Iako je poluostrvo pod kontrolom Moskve otkako su njegovi stanovnici glasali za ponovno priključenje Rusiji 2014. godine, ukrajinski zvaničnici su više puta obećavali da će ponovo zauzeti region silom, insistirajući da je to suverena teritorija Ukrajine. U planovima Kijeva da povrati Krim, Melitopolj bi navodno igrao značajnu ulogu kao jedan od najvećih urbanih centara u blizini obale Azovskog mora. Zauzimanje grada moglo bi da ponudi scenu za dalje napade na samo poluostrvo, koje je ove godine već bilo meta nekoliko ukrajinskih udara. Izgleda da Post izveštaj odražava nedavna otkrića istraživačkog novinara Simora Herša. U priči objavljenoj ranije u četvrtak, on je citirao neimenovanog američkog obaveštajnog zvaničnika koji tvrdi da Ukrajina „neće dobiti rat“. „Do Antonija Blinkena preko CIA-e je stigla reč da ukrajinski zločin neće uspeti“, rekao je Heršov izvor. On je dodao da je ofanziva bila samo „predstava Zelenskog, a bilo je i nekih u administraciji koji su verovali u njegove gluposti.    
Pogledaj vesti o: Vašington,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Američki obaveštajci: Ukrajina neće uspeti da ispuni ključni cilj ofanzive

Izvor: Danas, 18.Avg.2023

Američka obaveštajna zajednica procenila je da ukrajinska kontraofanziva neće uspeti da stigne do ključnog grada Melitopolja na jugoistoku zemlje, izjavili su za Vašington post ljudi upoznati sa poverljivim izveštajem.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.