Izvor: Vostok.rs, 12.Sep.2015, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki ambasador postavio nove zadatke Srbiji

12.09.2015. -

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je povodom presuda za paljenje ambasada SAD, Nemačke i Hrvatske za vreme protesta u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova 2008. godine, da u ovom slučaju ima još posla da se uradi.

„Smatramo da možda postoje odgovorni koji su uticali na to da policija napusti zaštitu ambasada SAD, Nemačke i Hrvatske“, rekao je Kirbi novinarima u Crvenom krstom Srbije, posle akcije dobrovoljnog davanja krvi na 14. godišnjicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku.

On je naveo da predstoji još rada na ovom slučaju da se konačno zaključi ovo pravosudno pitanje.

„Svakako smo uvek zadovoljni kada vidimo da pravosudni sistem funkcioniše, da se donose odluke o tome da li je neko kriv ili ne na osnovu procedura i sistema rada samog pravosuđa“, rekao je američki ambasador.

Viši sud u Beogradu osudio je u sredu devetoro optuženih za paljenje ambasada 2008. godine posle mitinga „Kosovo je Srbija“ na uslovne kazne zatvora od pet do 10 meseci, a dvoje oslobodio optužbe.

Govoreći o slučaju braće Bitići, američkih državljana ubijenih u Srbiji 1999. godine, ambasador je rekao da pravda treba da bude zadovoljena za sve žrtve sukoba iz vremena 90-tih godina prošlog veka sa prostora bivše SFRJ.

U slučaju Bitići se „radi o pravdi, a ne samo o tri američka građanina“, rekao je Kirbi, dodajući da poseta premijera Vučića Srebrenici povodom 20. godišnjice genocida „govori o tome da su sve žrtve jednake i da sve porodice tih žrtava zahtevaju istu stvar, a to je pravda“.

Kirbi je rekao i da će slučaj Bitići biti i jedna od tema predstojećih razgovora Vučića sa američkim zvaničnicima tokom posete SAD, ali da će se razgovarati i o evropskoj budućnosti Srbije.

Fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.