Ambasadorka Makedonije: Dobri odnosi sa susedima trajno opredeljenje

Izvor: Blic, 08.Sep.2017, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Makedonije: Dobri odnosi sa susedima trajno opredeljenje

Ambasadorka Makedonije u Beogradu Vera Jovanovska-Tipko izjavila je danas, povodom 8. septembra Dana nezavisnosti Makedonije, da ta zemlja odlučno korača ka Evropskoj uniji i da je njeno trajno opredeljenje razvoj dobrih odnosa sa svim susedima.

"Makedonija odlučno korača ka zacrtanom cilju učeći na sopstvenim greškama, oslanjajući se na prave prijiatelje. Put ka cilju evrointegracija popločan je teškim odlukama, vizionarskim potezima, nizom izazova, ali je bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << alternative", rekla je Jovanovska-Tipko na prijemu koji je priredila makedonska ambasada u Beogradu povodom Dana nezavisnosti Makedonije.

Ona je rekla i da razvoj dobrih odnosa sa susedima podrazumeva odnose u kojima se sva otvorena pitanja rešavaju iskrenim dijalogom, uz poštovanje i poverenje.

Dodala je da su takvi odnosi zajednički strateški cilj sa Srbijom, sa kojom Makedoniju vežu elementi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

"Čudesna Makedonija, jedinstvo suprotnosti, mala a velika, hvaljena a kažnjavana, siromašna a bogata i uvek spremna na kompromis unutra i spolja", navela je makedonska ambasadorka u Srbiji.

Prijemu povodom Dana nezavisnosti Makedonije prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran đorđević, šef UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder, brojne diplomate i javne ličnosti.

Himne Makedonije i Srbije otpevala su deca učesnici manifestacije "Srbija u ritmu Evrope", a na prijemu u vili "Jelena" organizovane su modne revije makedonske modne kreatorke Olgice Gjorgieve i srpske modne kuće BILICZKI, a autor kolekcije bio je Vladimir Stojanović.

Na referendumu 8. septembra 1991. godine, 95 odsto građana Makedonije koji su izašli na birališta izjasnilo se za samostalnu Makedoniju.

Referendumu je prethodila Deklaracija o nezavisnosti koju je 25. januara 1991. uvojila prva višepartijska skupština, a 18. septembra 1991. skupština je usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezultata referenduma o nezavisnosti Makedonije.

Nezavisnost Makedonije prva je priznala Bugarska, potom Turska, Slovenija, Hrvatska, Rusija i BiH

Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da nije razgovarala ni sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom ni sa ambasadorkom te zemlje u Srbiji Verom Jovanovski-Tipko o mogućnosti da Makedonija podrži članstvo Kosova u Interpolu, i poručila da će Srbija dati sve od sebe da sa Makedonijom ima samo najbolje odnose.

Upitana da prokomentariše medijske napise da će Makedonija možda podržati Kosovo u Interpolu i može li se to odraziti na odnose dve zemlje, rekla je da o tome nije razgovarala ni sa makedonskim kolegom Zevom ni sa ambasadorkom te zemlje u Srbiji, i da će se o tome tek razgovarati.

"Večeras ne bih pričala o tome. Večeras slavimo naše dobre odnose i Dan Makedonije. Srbija je otvorena, fleksibilna i daćemo sve od sebe da imamo najbolje odnose", naznačila je premijerka, koja je u ime Vlade Srbije čestitala Dan Makedonije.

Ona je navela da je pre nekoliko dana razgovarala sa ambasadorkom Jovanovski-Tipko o daljoj saradnji dve zemlje i podsetila da je uputila zvaničan poziv premijeru Zaevu da poseti Beograd u novembru.

"Ostalo je da utanačimo datum i iskoristimo prvu posetu za planiranje zajedničke sednice dve vlade i očekujem dobru i uspešnu saradnju u budućnosti", izjavila je premijerka.

Jovanovska bez komentara o članstvu Kosova u Interpolu

Ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko nije komentarisala navode pojedinih medija da bi Makedonija mogla da podrži članstvo Kosova u Interpolu.

Ona je novinarima, upitana da prokomentariše takve navode i kako bi takva odluka Makedonije uticala na odnose dve zemlje, rekla da su Makedonija i Srbija tradicionalno prijateljske zemlje i da je jedan od prioriteta Makedonije da jača i unapređuje odnose sa svim zemljama u regionu, samim tim i sa svim susedima.

"Poseban odnos Makedonija ima sa Srbijom i vidimo put da sva otvorena pitanja možemo da rešimo kroz iskren i konstruktivan dijalog, uz uzajamno poverenje i poštovanje", rekla je Jovanovska Tipko.

Ambasadorka je dodala da treba da imamo vizionarsku misiju za budućnost, a to su ekonomski prosperitet i stabilan region na dobrobit svih građana.

Upitana da li sve to znači da odluka još nije doneta, Jovanovska Tipko je odgovorila: "Ne govorim o odlukama, danas govorim o Danu Makedonije".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.