Prijem povodom Dana nezavisnosti Makedonije

Izvor: RTS, 08.Sep.2017, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem povodom Dana nezavisnosti Makedonije

Ambasada Makedonije u Srbiji organizovala je prijem povodom Dana nezavisnosti te zemlje. Ambasadorka Vera Jovanovska Tipko je poručila da je trajno opredeljenje Makedonije razvoj dobrih odnosa sa svim susedima. Srbija će dati sve od sebe da sa Makedonijom ima samo najbolje odnose, poručila je Ana Brnabić na prijemu.
Ambasadorka Tipko je rekla da odnosi sa susedima ne podrazumevaju iluziju o nekoj idiličnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << atmosferi, već odnose u kojima se otvorena pitanja rešavaju kroz iskren dijalog, uzajamno poštovanje i obostrano poverenje.

"Baš ka takvim odnosima stremimo sa prijateljskom Srbijom sa kojom nas vezuje mnogo elemenata prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a najviše ljudske relacije i uzajamne simpatije koje su trajna vrednost i podstrek za kontinuirano poboljsanje odnosa", poručila je ambasadorka na prijemu kojem su, među ostalim zvanicama, prisustvovale premijerka Ana Brnabić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.
Ambasadorka je dodala da je već tri godine u Srbiji u kojoj ima mnogo prijatelja, i da se u Srbiji oseća kao kod kuće.
"Ambasadori su obični ljudi. Mi moramo da gradimo mostove prijateljstva", podvukla je Jovanovska.

Ona je navela da Makedonija danas proslavlja svoj 26. rođendan "pod globalnim nebom prekrivenim tamnim političkim oblacima, ispunjenim visokim nabojem, propraćeni čestim, intenzivnim, kontrolisanim i manje kontrolisanim pražnjenjem",
"U području gde i najmanji politički trzaj može da izazove razoran cunami koji u trenutku može da zbriše ono što godinama i decenijama mukotrpno gradimo", ukazala je ona.
Ambasadorka je istakla da je Makedonija "magična zemlja, jednstvena, a puna suprotnosti, siromašna, a bogata pre svega toplinom i spremna na kompromis unutra i spolja".
Taj kompromis, istakla je Tipko, ne treba shvatiti kao lični poraz, već kao pobedu razuma nad silom, i kao najveću potvrdu za izgrađen identitet, i kao kompromis za svoje dobro i za dobro drugih.
Ambasadorka je poručila da Makedonija odlučno korača ka zacrtanom cilju, potpuno svesna da je put ka evroatlanskim integracijama popločan teškim odlukama, vizionarskim postupcima i nimalo lakim izazovima, ali put koji nema alternativu.
Brnabić: Želimo dobre odnose sa Makedonijom
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije razgovarala ni sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom ni sa ambasadorkom te zemlje u Srbiji Verom Jovanovski Tipko o mogućnosti da Makedonija podrži članstvo Kosova u Interpolu, i poručila da će Srbija dati sve od sebe da sa Makedonijom ima samo najbolje odnose.

Brnabić je na prijemu povodom Dana nezavisnosti Makedonije upitana da prokomentariše medijske napise da će Makedonija možda podržati Kosovo u Interpolu i može li se to odraziti na odnose dve zemlje, rekla da o tome nije razgovarala ni sa makedonskim kolegom Zevom ni sa ambasadorkom te zemlje u Srbiji, i da će se o tome tek razgovarati.
"Večeras ne bih pričala o tome. Večeras slavimo naše dobre odnose i Dan Makedonije. Srbija je otvorena, fleksibilna i daćemo sve od sebe da imamo najbolje odnose", naznačila je premijerka, koja je u ime Vlade Srbije čestitala Dan Makedonije.
Ona je navela da je pre nekoliko dana razgovarala sa ambasadorkom Verom Jovanovski-Tipko o daljoj saradnji dve zemlje i podsetila da je uputila zvaničan poziv premijeru Zaevu da poseti Beograd u novembru.
"Ostalo je da utanačimo datum i iskoristimo prvu posetu za planiranje zajedničke sednice dve vlade i očekujem dobru i uspešnu saradnju u budućnosti", izjavila je premijerka. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.