Ambasadori Kvinte i EU: Vlada hitno da sprovede odluku o vraćanju zemljišta manastiru Dečani

Izvor: B92, 20.Maj.2023, 10:49

Ambasadori Kvinte i EU: Vlada hitno da sprovede odluku o vraćanju zemljišta manastiru Dečani

Vlada tzv. Kosova dobila je poziv da u potpunosti i hitno sprovede zakonitu registraciju zemljišta manastira Visoki Dečani.

Poziv su putem zajedničkog saopštenja uputili ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Oni su ovaj poziv Vladi tzv.Kosova objavili povodom sedme godišnjice odluke Ustavnog suda o zemljištu manastira.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"U maju 2016. Ustavni sud Kosova potvrdio je vlasništvo manastira Dečani nad više hektara zemlje. Uprkos ovoj pravnoj odluci i kasnijim predstavkama, sedam godina kasnije odluka Suda još uvek nije sprovedena", ističe se u zajedničkom saopštenju.

"Sprovođenje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa su obaveze za sve demokratski izabrane vlade i neophodni preduslovi za integraciju Kosova u evropske i evroatlantske institucije, uključujući dalji napredak povodom zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Dalje odlaganje samo je prepreka tom napretku", poručili su ambasadori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ambasadori Kvinte i EU traže od Vlade u Prištini: Hitno sprovedite odluku o vraćanju zemljišta manastiru Dečani

Izvor: Blic, 20.Maj.2023

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Prištini, pozvali su u zajedničkom saopštenju Vladu Kosova da u potpunosti i hitno sprovede zakonitu registraciju zemljišta manastira Visoki Dečani.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.