Ambasadore za sada ne vraćamo

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadore za sada ne vraćamo

Ako bi neko tražio od Srbije da prizna nezavisnost Kosova i Metohije da bi ušla u EU njen odgovor bi bio „ne”, šta god da je cena

Iako nova vlada još praktično nije ni počela da radi, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić uveren je da će saradnja sa socijalistima teći glatko. Prvog radnog dana svog drugog mandata on na pitanje kako će skupštinska većina, koja je ipak tanka, usvajati zakone neophodne za dalje približavanje Evropskoj uniji – što je prioritet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koalicije – odgovara da u skupštini postoji „funkcionalna većina”.

„Što se tiče ’evropskih zakona’, zakona potrebnih za nastavak procesa evropske integracije, mislim da tu možemo da računamo na podršku i jednog dela opozicije. Verujem da će, za razliku od prethodnog saziva parlamenta, kada smo često imali paralisanje skupštinskog procesa, to ovog puta ići glatko”, tvrdi Jeremić.

Kako ćete sa SPS-om, koji se protivi izručivanju optuženih za ratne zločine, sarađivati u ostvarivanju pune saradnje s Haškim tribunalom?

Jedan od osnovnih principa na kojima je kreirana ova koalicija jeste da će vlada za svoj prioritet imati ispunjavanje svih međunarodnih obaveza – a jedna od međunarodnih obaveza je i saradnja sa Haškim tribunalom. Svi potpisnici koalicionog sporazuma su se oko tog principa složili.

To uključuje i izručenja?

To uključuje punu saradnju sa Haškim tribunalom do njenog uspešnog zaključenja.

Kada će ta saradnja biti zaključena?

Nadam se u najskorijem roku, zbog toga što je to toliko dugo predstavljalo balast i ovoj zemlji i odnosima u regionu. Šta god mi privatno mislili o Haškom tribunalu, a mogu da razumem da neko s pravom ima izuzetno loše mišljenje i da nema poverenja u taj sud, puna saradnja s Hagom je naša međunarodna obaveza i jasno zacrtan prioritet ove koalicije.

Puna saradnja sa tribunalom je i uslov da bi na snagu stupio potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Da li imate nekih naznaka da bi Holandija mogla da odustane od svog zahteva da Ratko Mladić bude izručen da bi sporazum stupio na snagu?

Puna saradnja sa Haškim tribunalom je usvojeni kriterijum političkog uslovljavanja na našem evropskom putu, a ocenu o tome da li je naša saradnja puna ili ne daje Haško tužilaštvo, odnosno tužilac Bramerc, koji o tome obaveštava Evropsku uniju. Ja sam uveren da će nakon što se ispostavi da ova vlada ima punu saradnju sa sudom, tužilac Bramerc o tome obavestiti EU i da to više neće predstavljati zadršku za dalje institucionalne korake na putu ka našem punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Dakle, ako Bramerc da pozitivnu ocenu, Holandija će odustati?

Ako Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom i Tužilaštvo ima takav zaključak, onda nema nijednog formalnog razloga da se zaustavi naš put ka punopravnom članstvu.

Kada očekujete da Srbija postane kandidat za članstvo u EU?

Nije nemoguće, ako budemo svi radili punom parom, da se to desi do kraja ove godine, ali u svakom slučaju ako ne tokom francuskog predsedavanja onda tokom češkog početkom sledeće godine.

Da li se od Srbije traži da u zamenu za dobijanje statusa kandidata počne da sarađuje sa misijom EU na Kosovu?

Pitanje Kosova i Metohije i pitanje integracije Srbije u EU su razdvojena i ne očekujem da će biti uspostavljena bilo kakva vrsta uslovljavanja, makar i implicitnog, da se ta dva odvojena koloseka spoje.

Čak i ako francuski predsednik Nikola Sarkozi kaže da će Srbija moći u EU tek kada prizna nezavisno Kosovo?

Nisam čuo da je on to rekao i prema onome što ja znam to nije stav Francuske. Niko od Srbije to nije tražio, ja verujem da neće ni tražiti, a u slučaju da neko ipak bude tražio, odgovor Srbije bi bio „ne”, šta god da je cena.

Najavili ste razgovore o rekonfiguraciji Unmika. Kada će novi šef misije UN Lamberto Canijer doći u Beograd?

Mislim da je apsolutno neophodno da što pre počnemo da razgovaramo sa Ujedinjenim nacijama o tome kako treba da izgleda optimalna struktura međunarodnih civilnih snaga na terenu. To će biti jedan od prioriteta nove vlade da bi se došlo do nekog modela koji je prihvatljiv za sve, uključujući i Srbiju, i koji će dobiti podršku Saveta bezbednosti, a samim tim i legitimitet. Nameravamo da razgovaramo sa Njujorkom, odnosno sa Generalnim sekretarijatom UN o tome, a kasnije svakako i sa gospodinom Canijerom.

Imate li informaciju da je rekonfiguracija već počela na terenu?

Mi smo sa žaljenjem konstatovali da je bez konsenzusa zainteresovanih strana započet taj proces rekonfiguracije. Mislimo da to nije bio dobar gest, da ne doprinosi izgradnji poverenja i vraća nas korak dalje od pronalaženja kompromisa oko međunarodnog civilnog prisustva. Ipak, nadam se da taj proces neće biti završen bez angažmana i pristanka Beograda i potvrde u Savetu bezbednosti UN. Ukoliko to bude slučaj, mi to nećemo moći da prihvatimo. Ali, mi želimo da se angažujemo, želimo da budemo deo tog procesa, da u tu rekonfiguraciju ugradimo svoje stavove i da na kraju to preoblikovano civilno prisustvo bude prihvatljivo za nas i potvrđeno u Savetu bezbednosti.

Predsednik Tadić izjavio je da u Savetu bezbednosti postoji većina koja je protiv stavova Srbije. Zar ta većina nije postojala i ranije?

Nekada je bila tanka većina, sada je možda malo jača, ali u Savetu bezbednosti se ne odlučuje prostom većinom. Postoje jasni načini odlučivanja i neki glasovi nose veću težinu nego drugi. Dve stalne članice – i ne samo one – na kosovski problem gledaju gotovo identično kao Srbija. Prema tome, kad je reč o Savetu bezbednosti tu nisam obeshrabren. Podršku Saveta bezbednosti može da dobije samo onaj stav sa kojim se Srbija složi.

Da li je za Srbiju prihvatljivo da Unmik ostane samo na severu Kosova i Metohije?

Mi smatramo da Ujedinjene nacije moraju da budu prisutne na celom Kosovu i Metohiji u skladu sa Rezolucijom 1244. Možemo pričati o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na terenu, ali što se tiče nas, kišobran za bilo koju rekonfiguraciju mora biti UN na celoj teritoriji južne pokrajine.

Predsednik Tadić je takođe rekao da su potrebne i nova strategija i nova taktika u odbrani Kosova. Znate li detalje o tome?

Vreme pred nama biće vreme agilnijeg i konstruktivnijeg angažmana sa svim činiocima u međunarodnoj zajednici da bismo ostvarili naše nacionalne interese, uključujući očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Posle dosta dugih i traumatičnih izbornih procesa kroz koje smo prolazili šest meseci, sada konačno imamo jaku institucionalnu podlogu da se s punim kapacitetom angažujemo u našim diplomatskim naporima. To podrazumeva i pronalaženje dugoročnog rešenja za status Kosova i Metohije. Važan korak u tom diplomatskom procesu biće pokušaj da se obezbedi većina u Generalnoj skupštini UN za rezoluciju kojom će biti traženo konsultativno mišljenje Međunarodnog suda pravde. To neće biti lako, jer će biti veliki otpor toj ideji. Ova zemlja nema velike diplomatske resurse, ali učinićemo sve da tu veliku utakmicu u Generalnoj skupštini dobijemo.

Da li to veće angažovanje znači da će ministri od sada moći da razgovaraju sa ambasadorima država koje su priznale nezavisnost Kosova?

Što se tiče našeg Akcionog plana, odnosno našeg diplomatskog pristupa, on će biti dinamično sagledan i po potrebi menjan, a cilj će biti optimizacija naših resursa i učinaka. Moramo da pojačamo diplomatske napore, ali i da vodimo računa da ne izgleda kao da smo odustali od borbe protiv priznavanja jednostrano i nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

To znači da za sada nema ni povratka naših ambasadora u one zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova?

U ovom trenutku ne.

Čak i da počnu pregovori o članstvu u EU, zar se ne bojite da bi zbog unutrašnjih previranja u samoj Uniji članstvo Srbije moglo da bude odloženo na mnogo duži rok nego što smo do sada mislili?

EU trenutno prolazi kroz unutrašnja institucionalna previranja, ali je to jedan dinamičan mehanizam koji, uveren sam, može da prevaziđe te probleme. Verujem da će to biti tako da se ne zatvore vrata daljem proširenju. Mi se u ovom trenutku nalazimo u stadijumu priključenja u kojem nas ta institucionalna previranja ne dodiruju direktno. Očekujem da će do trenutka kada dođemo do samog pristupanja Uniji ti problemi biti rešeni.

-----------------------------------------------------------

Kandidat za EU samo sa Kosmetom

Formalno gledano, kad Srbija bude podnosila kandidaturu za članstvo u EU, da li će ona to učiniti sa teritorijom Kosova i Metohije ili bez nje?

Sa teritorijom Kosova i Metohije, jer je naša teritorija jasno definisana našim ustavom. Sva međunarodna dokumenta koja potpisujemo moraju biti u skladu sa Ustavom naše zemlje.

Znači, očekujete da i one zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova prihvate kandidaturu Srbije u njenim ustavnim granicama?

Srbija neće potpisivati nijedan međunarodni dokument niti ulaziti u bilo koji međunarodni angažman koji je u suprotnosti sa njenim Ustavom.

-----------------------------------------------------------

U slučaju Kovačević ne sme biti prekršen Ustav

Slučaj Miladina Kovačevića ponovo je uzdrmao već dobro uzdrmane odnose Srbije i SAD. Šta vaše ministarstvo radi da se taj slučaj reši?

To je slučaj za žaljenje. MSP je munjevito reagovao povlačeći sve svoje službenike koji su bili uključeni u ovaj slučaj. Mi sprovodimo unutrašnji disciplinski postupak i sarađujemo sa američkim vlastima. U svakom slučaju, rešenjem koje bude pronađeno neće biti prekršeni Ustav i zakoni Srbije.

Znači, Kovačević neće biti izručen?

MSP ne odlučuje o tome, ali sam uveren da ćemo naći rešenje kojim će sve strane biti zadovoljne.

Da li možda sumnjate u moguću korupciju u slučaju izdavanja privremene putne isprave Kovačeviću?

Disciplinski postupak je u toku, pa ne bih da se za sada izjašnjavam o tome.

Vladimir Radomirović

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.