Скупштина: Окончан претрес амандмана, наставак у уторак

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2010, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Скупштина: Окончан претрес амандмана, наставак у уторак

БЕОГРАД -

Посланици Скупштине Србије завршили су данас претрес амандмана на два законска предлога из области здравства, а рад ће наставити у уторак, 16. новембра, када ће у појединостима разматрати законски предлог о Просторном плану Србије од 2010. до 2020. године.

Посланици >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << СРС, ДСС и СНС расправу су искористили за критику рада министра здравља Томице Милосављевића, наводећи да је здравство последњих година "спало на најниже гране", да је корупција у тој области велика и да ће предложене измене и допуне Закона о здравственој заштити отворити могућност за још веће злоупотребе.

Посланици су разматрали и амандмане на Предлог одлуке о Плану развоја здравствене заштите у Републици Србији.

Министар, као и посланици Г17 плус, одбацили су тврдње о "коруптивној тенденцији" предложеног закона о здравственој заштити, наводећи да је неприхватљиво да се стотину хиљада лекара квалификују као "хохштаплери и продавци магле".

Милосављевић је рекао да је допунски рад привилегија здравствених радника, да ће тако бити смањене листе чекања, додајући да огроман број здравствених радника ради пожртвовано, савесно и да заслужују пет пута већу плату, као и да је здравствени систем много бољи него што опозиција покушава да га представи.

"Ово је начин да у тешким временима здравствени радници не одлазе у приватне праксе, трчећи за зарадама. Није лако, нити једноставно, али најлакше је не хватати се у коштац ни са једним проблемом", рекао је министар.

Радикали су због, како кажу, велике корупције у здравству, затражили оставку Милосављевића, на шта је председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић одговорила да није спорно да у тој области има корупције, али да радикали таквим тврдњама нарушавају углед већине запослених у здравству који тај посао обављају савесно.

Посланици СНС су предложене измене оценили као "експеримент", којим је власт "пљунула у лице свим здравственим радницима" и навели да ће усвајање предложених измена значити легализацију корупције.

"Докле ће 200.000 лекара Србије и осигураници трпети и бити таоци самољубља министра здравља, које је толико да нам је здравствени систем урушен, а здравство у хаотичном стању", упитао је напредњак Предраг Мијатовић.

СРС и НС су против тога да се свим здравственим радницима, сарадницима и другим запосленима у здравственим установама омогући да обављају допунски рад како код свог послодавца, тако и код другог послодавца, што предложене измене предвиђају.

ДСС сматра да ће те измене отворити простор за још веће злоупотребе и корупцију, односно да неће решити највеће проблеме у здравству.

"Наша главна замерка је у томе што предлози промена омогућују да корупција добије подршку званичних државних органа", рекао је посланик ДСС Милан Димитријевић.

Парламентарци ће у уторак разматрати 24 амандмана на предложени закон о Просторном плану Србије од 2010. до 2020. године. Влада Србије је прихватила 11 амандмана.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић изјавио је раније, образлажући тај акт, да је то кровни документ свих планских докумената и развојних стратегија у свим секторима и на свим нивоима власти, који Србију уводи у породицу европских народа.

Посланици републичког парламента завршили су данас начелну расправу о две кадровске одлуке којима се образује Стручна служба повереника за заштиту равноправности и дефинише њено унутрашње уређење и систематизација радних места.

Радикали: Биће то партијски кадрови

У току расправе за реч су се углавном јављали посланици Српске радикалне странке, који су критиковали предложене кадровске одлуке и изразили сумњу да ће људи који буду запослени у тој служби бити доследни борци за људска права, као и да ће се "углавном бирати партијски кадрови".

Посланик СРС Вјерица Радета је казала да се нада да ће повереница за равноправност Невена Петрушић "почети да ради свој посао" и да ће реаговати на апеле радикала надлежним државним органима да зауставе "убијање" лидера СРС Војислава Шешеља у Хагу.

Радета је оценила да би повереница требало да "штити права свих грађана Србије, а не селективно и тамо где је у интересу Демократске странке, па и права Ратка Младића", као и да би могла да се "позабави" дискриминацијом посланика у парламенту.

Пелевић: Не вређајте Тому кад није ту

Одговарајући на наводе Радете да је лидер напредњака Томислав Николић казао да би предао Ратка Младића Хашком трибуналу, посланик СНС Борислав Пелевић је оценио да вређање Николића представља и вређање достојанства Скупштине Србије, као и да то није истина.

Пелевић је рекао да није у реду да о Николићу причају када није у скупштинској сали и када не може да им одговори, пошто је у Краљеву, где покушава да помогне пострадалима у земљотресу.

Пошто су завршили начелно разматрање свих тачака дневног реда треће седнице јесењег заседања, а након паузе почеће разматрање амандмана на допуне Закона о здравственој заштити и предложеној одлуци о Плану развоја здравствене заштите Републике Србије.

Измене и допуне Закона о здравственој заштити, између осталог, дозвољавају свим здравственим радницима допунски рад до трећине пуног радног времена, док План развоја здравствене заштите има за циљ унапређење здравља становништва, квалитета живота, као и одрживост система здравствене заштите.

У Скупштини Србије данас је настављена трећа седница јесењег заседања, а посланици на почетку рада, према Пословнику о раду парламента, користили су право да представницима власти постављају питања.

Одлука о помоћи парламента, након ребаланса буџета

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић изјавила је данас да ће парламент после усвајања ребаланса буџета одлучити на који начин ће, као институција, да помогне Краљевчанима, који су претрпели штете у земљотресу.

"Разматрамо да након ребаланса буџета и одлуке Административног одбора и скупштина као институција реагује, али мора се сачекати ребаланс буџета", казала је Ђукић-Дејановић, одговарајући на питања посланика на који начин ће парламент помоћи Краљеву.

Представници посланичких клубова на Колегијуму парламента, који је одржан у понедељак, 8. новембра, одлучили су да сваки посланик издвоји по 5.000 динара за помоћ Краљевчанима, а скупштина је позвала и друге државне институције да помогну тој општини.

Посланик Демократске странке Србије Милош Алигрудић казао је да су посланици те странке издвојили 200.000 динара за Краљевчане погођене земљотресом и предложио да би парламент, као институција, требало да помогне Краљеву са око 10 милиона динара, било ребалансом буџета или на неки други начин.

Алигрудић је питао министра за државну управу и локалну самоуправу Милана Марковића да ли може да обезбеди преглед како се приспела средства за помоћ Краљевчанима троше.

Посланик Либералнодемократске партије Зоран Остојић поставио је питање Влади Србије када ће донети одлуку којом би свим државним органима препоручила да једну дневницу одвоје за Краљево, као што је урадио парламент и поздравио најаву владе да ће ребалансом буџета одвојити одређена средства за тај град.

Остојић је казао да јавност мора бити упозната са тим колико је до сада новца стигло Краљеву и колико ће стићи, и упитао по којим критеријумима се дели цреп, јер су се поједини Краљевчани, према његовим речима, жалили да се помоћ дели по партијског основи.

Он је рекао да је ситуација у Краљеву "гора него што изгледа, јер је штета унутар објеката већа него што се види споља" и додао да то што су у земљотресу оштећене зграде нове градње говори да се нису поштовали законски прописи и стандарди у изградњи.

Краљевчанин, посланик Партије уједињених пензионера Србије Никола Крпић казао је да је његовом граду потребна солидарност, и истакао да помоћ стиже са свих страна. Он је казао да би требало донети одлуку да се локална самоуправа и организације на подручју Краљева ослободе плаћања разних доприноса, електричне енергије и гаса у ситуацији када је град опустошен и када привреда не ради.

Парламентарци су трећу седницу јесењег заседања започели 14. октобра, а на дневном реду је 36 законских предлога и других аката.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.