Privedeno 85 osoba na protestima Žutih prsluka u Parizu

Izvor: RTS, 15.Dec.2018, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privedeno 85 osoba na protestima "Žutih prsluka" u Parizu

Pariska policija je saoštila da je 85 osoba privedeno na protestima "Žutih prsluka" koji se peti vikend zaredom održavaju na ulicama Pariza. Demonstranti su se okupili kod Jelisejskih polja, ima ih nekoliko hiljada, znatno manje nego proteklog vikenda. Na ulicama su ponovo oklopna vozila i hiljade policajaca, a snage reda kontrolišu vozila na prilaznim putevima glavnom gradu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na Trgu Sen Lazar u Parizu okupilo se više hiljada demonstranata koji i ove subote zahtevaju sveopšte ekonomske reforme u Francuskoj, javlja RTS-ov reporter Vladimir Banić iz Pariza.

Demonstranti su za mesto okupljanja odabrali parisku operu koja se nalazi blizu sedišta svih francuskih banaka.
Međutim, policija se nalazi sa svih strana na ulazu na trg i blokira prolaz demonstrantima. 
Pariska policija saopštila je da je od 85 osoba koje su privede privedeno, njih 46 uhapšeno.
AP navodi da policija nije precizirala razloge zašto su ti ljudi privedeni. 
Sukob policije i demonstranata je na kratko izbio na obodima uglavnom mirnog protesta u blizini Avenije Jelisejska polja, kada je policija ispalila suzavac na grupu demonstranata koja je počela da se pomera ka susednim ulicama. 

Na današnjem protestu u Parizu je raspoređeno oko 8.000 policajaca i 14 oklopnih vozila, nakon što je u prethodnim protestima došlo do nasilja.
Agencija je ranije izvestila da je na početku protesta takođe došlo do manjeg sukoba između demonstranata i policije, pri čemu je policija na kratko upotrebila biber sprej, ali je taj sukob ubrzo okončan.
Današnji dan obeležava peti po redu vikend protesta pokreta "Žutih prsluka" koji je počeo sredinom novembra kada su protesti protiv uvođenja visokih taksi za gorivo ojačali u izražavanje nezadovoljstva prema vladi, navodi američka agencija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.