Izvor: MozzartSport.com, 26.Jun.2021, 08:20

Zmajevi se voze po Alpima

Takmičari iz najsevernije bivše jugoslovenske republike ponovo slove za favorite u novoj epizodi navažnije biciklističke trke na svetu, koja počinje u Brestu 26. juna, a završiće se u Parizu 18.jula posle bezmalo 3.415 kilometara

Slovenci protiv ostatka sveta. Do pre nekoliko godina bi na ovu konstataciju svi prvo pomislili da su u pitanju skijaški skokovi, ali su u međuvremenu Zmajčeki počeli da lete i na biciklima, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << pa će na 108. Tur de Fransu bljuvati vatru po alpskim brdima i dolovima širom galske zemlje.

Primož Roglič (Tim JV), prva svetska pedala u poslednje dve godine, vraća se na mesto tuđeg ’’zločina’’, s namerom da pruži dokaz da je 2020. na ovoj trci ni kriv ni dužan ostao bez trijumfa u generalnom plasmanu. Iako je predvodio karavan dosta dugo, sve do pretposlednje etape, na kraju je posustao.

Osim pomenutog vicešampionskog plasmana na Trci kroz Francusku je dosad zabeležio i tri etapne pobede, a u krojenje žute majice po svojoj meri ulazi sa zvanjem najuspešnijeg vozača na Trci kroz Baskiju, uz to mu je adut i podatak da drži čelnu poziciju na svetskoj rang listi.

Njegov najveći konkurent, ujedno sunarodnik, Tadej Pogačar (UAE Emirejts tim) u finišu prošlogodišnjeg Tur de Fransa je iskopao pobedu ispred ’’rudara’’ iz Trbovlja, pa će u naredna 23 dana probati da opet zabode menjač u leđa svom zemljaku i potvrdi izvanrednu formu u kojoj se nalazi u 2021. godini, pošto je uzdignutih ruku završio više takmičenja : Tireno – Adrijatiko, Trku kroz UAE, čuveni klasik Lijež – Bastonj – Lijež, a postao je i ’’svetac u svom selu’’ uzevši pehar namenjen prvaku Slovenačkog tura.

Osim jednog aktuelnog, jednog nesuđenog šampiona ove smotre, šanse se daju i bivšem. Njegovo ime je Gerant Tomas (INEOS), predstavnik je Ujedinjenog Kraljevstva,u prilog tome da je sila ne ide samo nadimak koji nosi (G/Dži), već i podatak da je reč o osvajaču žute majice iz 2018. godine, nekadašnjem svetskom i olimpijskom šampionu u trkama na pisti.

Zajednički imenilac za dvojicu Slovenaca i Britanca je taj da je svaki od njih upisao isti broj etapnih pobeda u ovoj avanturi na točkovima, a ono što ih razdvaja je činjenica da je on svoje ime upisao na listu pobednika Trke kroz Romandiju ove sezone, a oni nisu.

Kad su u jednom intervjuu pitali ekvadorskog predstavnika Ričarda Karapaza (INEOS) da li mu je nadimak Riči, odgovorio je odrično, međutim, zato je potvrdan odgovor adekvatan pitanju ima li šampion Đira 2019. godine potencijal za osvajanje novog naslova na Grend tur trkama.

U prilog mu ide i nedavno slavlje na Trci kroz Švajcarsku, što je dokaz da popularna La Lokomotiva ima snage da vuče vagone preko Alpa i popravi svoj najbolji dosadašnji plasman na Tur de Fransu (13. pozicija), a eventualnim mestom na podijumu po završetku trke koja broji 21 etapu, od čega šest brdskih i dve individualne hronometarske, upiše u svoju sportsku biografiju jedini nedostajući plasman među prvom trojicom na tri najbitnije trke u ciklo svetu, jer je pomenutom 1. mestu na Trci kroz Italiju pre dve godine dodao i drugo mesto na Vuelti 2020.

Ringišpil na točkovima, krug broj 108, može da počne.

Vozite se!

Piše: Dragan STOJIĆ

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.