Žipe: Ugrožen mirovni plan u Siriji

Izvor: B92, 25.Apr.2012, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žipe: Ugrožen mirovni plan u Siriji

Pariz -- Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe izjavio je danas da bi Savet bezbednosti UN trebalo da ostavi otvorenom mogućnost vojne intervencije u Siriji.

Žipe je rekao da je mirovni plan specijalnog izaslanika UN za Siriju Kofija Anana ozbiljno ugrožen i da će "trenutak istine" nastupiti 5. maja, kada Anan podnese izveštaj o sprovođenju prekida vatre u toj zemlji, preneo je AP.

Posle susreta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Parizu s predstavnicima sirijske opozicije, Žipe je kazao da Francuska razgovara s drugim svetskim silama o mogućnosti da se pozovu na sedmo poglavlje Povelje UN, kojim se dozvoljava i vojna akcija.

Prošle sedmice je i američka državna sekretarka Hilari Klinton pomenula mogućnost pozivanja na sedmo poglavlje Povelje, uprkos zabrinutosti da bi to moglo da naiđe na veto Rusije i Kine.

Američka agencija navodi da je u nasilju koje sirijski režim sprovodi nad protivnicima predsednika Bašara al Asada, prema nekim procenama, poginulo više od 9.000 ljudi u proteklih 13 meseci.

Francuski ministar spoljnih poslova je zatražio da 300 posmatrača UN bude raspoređeno u Siriji u narednih 15 dana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvorena mogućnost vojne akcije u Siriji

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Apr.2012

PARIZ - Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe izjavio je danas da bi Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija trebalo da ostavi otvorenom mogućnost vojne intervencije u Siriji, u slučaju da međunarodni mirovni plan za tu zemlju ne urodi plodom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Rusija: Sirijski pobunjenici sprovode teror

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2012, 17:01

MOSKVA -..Rusija je danas optužila sirijske pobunjenike da sprovode teror širokih razmera čiji je cilj da bude ubijeno što više civila uprkos formalnom prekidu vatre..."Opozicione grupe su u suštini prešle na sprovođenje terora širokih razmera u regionu", navodi se u saopštenju portparola ruskog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.