Žipe: Oštrija akcija protiv Bašara

Izvor: B92, 19.Apr.2012, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žipe: Oštrija akcija protiv Bašara

Pariz -- Ministri spoljnih poslova okupljeni oko grupe "Prijatelji Sirije" složili su se da će potražiti "druge opcije" ukoliko mirovni plan za Siriju doživi neuspeh.

To je izjavio šef francuske diplomatije Alen Žipe nakon sastanka u Parizu.

Optužujući režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada za nastavak nasilja u toj zemlji, rekao je da će 15 država razmotriti oštriju akciju ukoliko plan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajedničkog izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana "ne bude mogao da bude primenjen na efikasan način", preneo je AFP.

Žipe je upozorio da je Sirija na putu građanskog rata i ocenio Ananov plan kao "jedinu šansu za mir, šansu koja ne sme da bude propuštena".

Šef francuske diplomatije je istakao da je opozicija ispunila obaveze iz Ananovog plana, ali da se to ne može reći za sirijski režim.

"On nastavlja, bez stida, represivne taktike, koje su već ostavile na desetine mrtvih od kako je na snagu stupilo primirje", naglasio je Žipe i istovremeno se založio za oštrije sankcije Damasku, kao i za povećanje posmatračke misije UN na 300 do 400 ljudi.

Šef francuske diplomatije je ranije izrazio žaljenje što šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ne prisustvuje sastanku u Parizu, na kome je jedna od učesnica američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Lavrov je istakao da Moskva "pošteno ispunjava svoj deo" napora na okončanju nasilja u Siriji i pozvao međunarodnu zajednicu da prestane sa predviđanjima da će Ananov plan doživeti neuspeh.

Prema podacima Sirijske organizacije za praćenje ljudskih prava sa sedištem u Londonu, od 12. aprila, kada je stupilo na snagu primirje, broj žrtava prastao je na 123.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.