Izvor: Politika, 15.Maj.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaprepašćenje u Parizu

Pariz–Optužbe za seksualno zlostavljanje, protiv izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana izazvale su zaprepašćenje među političarima u Francuskoj. Međutim, dok jedni ocenjuju da to ugrožava ugled Francuske i ruši njegove šanse da učestvuje u narednoj predsedničkoj kampanji, drugi podsećaju na pretpostavku nevinosti dok se ne dokaže krivica.

Lider Socijalističke partije Francuske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Martin Obri, izjavila je da je „zaprepašćena” hapšenjem i optužbama protiv njenog partijskog kolege. „Ovo je zapanjujuća vest, to još treba proveriti”, rekla je i članica Socijalističke stranke Segojen Rojal, napominjući da je Stros-Kan nevin dok se ne dokaže krivim, izveštava AFP. Ona je bila kandidat na predsedničkim izbrima 2007.godine i ponovo će se kandidovati 2012.godine što je dosada planirao i Stros-Kan, koji je prema dosadašnjim anketama zapravo bio najjači kandidat.

Poslanik iz Sarkozijeve stranke Unija za narodni pokret Bernar Debre rekao je da su vesti o hapšenju „neprihvatljive” i „ponižavajuće” za Francusku, ali je takođe napomenuo da se Stros-Kan nevin dok se ne dokaže da je kriv. „Zamislite šta bi ovo moglo da znači za funkciju koju ima u MMF-u i za Francusku,”rekao je on radiju Jurop1 a prenosi Tanjug.

Šefica desničarskog Nacionalnog Fronta Francuske Marin Le Pen, rekla je danas, međutim, da su Stros-Kanove šanse da se kandiduje na izborima za predsednika 2012. godine uništene. „Ove otpužbe označavaju kraj njegove predizborne kampanje za predsednika i verovatno će navesti MMF da ga zamoli da ode sa funkcije,” izjavila je Le Penova francuskoj televiziji I-Tele, prenosi Rojters.

Ankete javnog mnjenja ukazivale su poslednjih dana da je Stros-Kan najjači levičarski oponent konzervativnom predsedniku Nikolasu Sarkoziju na predstojećim izborima, dok je Le Penova, koja je preuzela Nacionalni Front od svog oca Žan Mari Le Pena u januaru prema anketama na drugom mestu iza Stros Kana, što znači da bi takođe mogla nađačati Sarkozija u provom izbornom krugu.

Stros-Kanov advokat Bendžamin Brafman, rekao je Rojtersu da će direktor MMF-a odbaciti krivicu, dok je njegov advokat u Francuskoj Lion Lef Forster apelova da se „sačeka da se situacija smiri, da vidimo da li je ovo istina ili provokacija.„ Moramo paziti da ne upadnemo u medijski cirkus,” naveo je on.

Štros-Kan (62) je već imao skandal 2008. godine zbog veze sa Piroškom Nađ, koja je bila viši funkcioner u odeljenju MMF-a za Afriku. Pošto je u Fondu otvorena istraga, Nađ je napustila MMF i prešla u Evropsku banku za obnovu i razvoj.

objavljeno: 16.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.