Zapaljeni prevrnuti automobili, odjekuju detonacije, ima povređenih: Žestoki sukobi Čečena i Magrebljana u Dižonu, počela i hapšenja (FOTO+VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 16.Jun.2020, 21:25

Zapaljeni prevrnuti automobili, odjekuju detonacije, ima povređenih: Žestoki sukobi Čečena i Magrebljana u Dižonu, počela i hapšenja (FOTO+VIDEO)

Iza rešetaka četvoro žitelja kvarta zbog okupljanja uz posedovanje oružja i bacanje opasnih predmeta OD STALNOG DOPISNIKA - PARIZ VELIKI obračun naoružanih grupa Čečena i Magrebljana odvijao se proteklih dana na ulicama Dižona, naočigled zapanjenih žitelja ovog francuskog grada. Nasilje je počelo kada je šesnaestogodišnji Čečen pretučen i teško povređen prošle srede, a u sve su umešani dileri drogom. Da bi se osvetili, više od dvesta Čečena je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << napalo jedan bar s nargilama u ovom gradu, tražeći vinovnike. Došli su iz cele Francuske, pa čak i iz Belgije. Sukobi su se proširili po gradu, zapaljeni su automobili i gradski mobilijar. Snimci velikog nasilja, s prevrnutim automobilima, gvozdenim i bejzbol palicama, ali i uperenim oružjem, kruže društvenim mrežama. U pozadini se čuju detonacije. Bilo je i povređenih pravim mecima. Policija je najpre nemo posmatrala urbano nasilje, uz isticanje da nemaju dovoljno efektiva. Dobili su pojačanje, pa je oko 150 pripadnika snaga reda u ponedeljak krenulo u celodnevni obračun s lokalnom grupom u dižonskom naselju Grezij, koje je branilo "svoju teritoriju". Ovoga puta, kažu, nije bilo Čečena. Uhapšeno je četvoro žitelja kvarta, zbog okupljanja uz posedovanje oružja i bacanje opasnih predmeta. Čečeni nisu bili identifikovani do juče, jer su nosili maske i prelepili registarske tablice na automobilima. Kada je konačno utvrđen identitet jednog dela učesnika, istaknuto je da je najveći deo dobio status izbeglica i da su od ranije poznati policiji. Jelisejska palata je zatražila od ministarstva unutrašnjih poslova da ispita mogućnost izbacivanja iz zemlje svih stranaca koji su uključeni u ove sukobe. Juče je na licu mesta bio državni sekretar unutrašnjih poslova Loran Nunjez obećavši odlučnu reakciju države, ali je za njim došla i liderka Nacionalnog okupljanja Marin le Pen. Ona je tim povodom poručila da je zemlja potonula u haos, pitala se šta radi ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner dok bande vode etničke ratove sa automatskim oružjem i ponovo istakla problem imigracije. SOLIDARNI PROCENjUJE se da u Francuskoj ima između dvadest i trideset hiljada Čečena koji su među sobom veoma povezani i solidarni. Tako su se u aprilu organizovali u mestu Troa kada je bilo napadnuto jedno dete, a u maju u Ruanu. U nedelju je u Nici takođe došlo do velikih sukoba koji se povezuju s događajima u Dižonu. Uhapšeno je 45 ljudi.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.