Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jul.2019, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad Evrope suočen sa rekordnim vrućinama

Pariz, London i gradovi širom Evrope suočeni su danas sa rekordno visokim temperaturama u drugom toplotnom talasu koji je zahvatio kontinent, pre zahlađenja najavljenog za vikend.

Turisti se okupljaju oko fontana da se rashlade a vlasti i dobrovoljci pomažu starijim, bolesnim i beskućnicima, najteže pogođenim vrućinama. Vozovi su otkazani u Britaniji i Francuskoj, a francuske vlasti pozvale su putnike da ostanu kod kuće.

Jedan po jedan oboreni su >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekordi visokih temperaturama širom Evrope. Pariz i okolina bi danas mogli da zabeleže do 42 stepena Celzijusa zbog dolaska vrućeg suvog vazduha iz severne Afrike.

London očekuje 39 stepeni, a delovi Nemačke, Belgije, Holandije, Luksemburga i Švajcarske bi mogli da imaju temperature preko 40 stepeni.

Danas je najnoviji u nizu nekoliko vrelih dana. Belgija i Nemačka juče su zabeležile istorijske maksimume po visini temperature.

U Belgiji, gde je juče zabeleženo 39,9 stepeni, što je bio istorijski rekord, danas je izmereno 40,2 stepena u Liježu, na istoku zemlje. To je novi istorijski rekord.

Nemačka je zabeležila juče 40,5 stepeni Celzijusa ali će taj rekord, kako se očekuje biti vrlo kratkog veka, pošto nacionalna meteorološka služba očekuje još više temperature danas.

U Londonu i Parizu vlasti i dobrovoljci delili su vodu i kremu za sunce beskućnicima i otvorili dnevne centre za njih da se odmore i istuširaju. Turisti su se okupili oko fontana i kanala.

Delovi Francuske su pod upozorenjem za toplotu posle toplotnog talasa 2003. godine kada je umrlo gotovo 15.000 ljudi, posebno starijih. Od tada je vlada uvela sistem upozorenja na vrućinu označen bojama da upozori ljude kada se očekuje da će temperatura da poraste do opasnih nivoa.

Sistem upozorenja podignut je najviši crveni nivo prvi put za vreme prošlomesečnog toplotnog talasa kada je u Francuskoj zabeleženo 46 stepeni, najviša temperatura ikad registrovana. Danas je oko petina teritorije Francuske pod crvenim meteorološkim upozorenjem, od Lamanša preko regiona Pariza do Burgonje.

Nacionalna želznica i pariska kompanija za javni saobraćaj pozvali su putnike da izbegavaju putovanja danas. Preko radija, televizije i javnih tabli sa porukama ljudi se pozivaju da se hidriraju.

Francuska ministarka zdravlja Anez Bizin rekla je da se očekuje da će današnje temperature biti dva stepena više nego 2003. godine. Oko 20 miliona Francuza biće pogođeno toplotnim talasom, rekla je ona.

Pošto su leta u Evropi obično blaga malo domova ima klima uređaje, a oni nisu mnogo uobičajeni ni u bolnicama, prodavnicama i restoranima.

Ovaj toplotni talas je intenzivan ali će biti kratak i očekuje se da će temperature već pasti sutra i u subotu.

Naučnici upozoravaju da će sa rastom emisija štetnih gasova koji zagrevaju planetu, biti više toplotnih talasa i oni će biti topliji, poput onih koji sve više pogađaju SAD. Za sada je prerano da se zna da li je ovaj toplotni talas vezan za klimatske promene koje je proizveo čovek.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zapad Evrope suočen sa rekordnim vrućinama

Izvor: Beta, 25.Jul.2019

Pariz, London i gradovi širom Evrope suočeni su danas sa rekordno visokim temperaturama u drugom toplotnom talasu koji je zahvatio kontinent, pre zahladjenja najavljenog za vikend.Turisti se okupljaju oko fontana da se rashlade a vlasti i dobrovoljci pomažu starijim, bolesnim i beskućnicima, najteže...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.