Žan de la Fonten − perom kroz život

Izvor: Studnel.com, 13.Apr.2016, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žan de la Fonten − perom kroz život

Rođen je 8. jula 1621. godine u Šato Tijeriju u Francuskoj. La Fonten je u mladosti uživao provodeći vreme u čitanju knjiga starih pisaca. Na njegovu sreću, rodio se u imućnoj porodici koja mu je omogućila da svoje srednjoškolsko obrazovanje uspešno završi u Parizu 1636. godine. Na insistiranje roditelja upisuje teologiju koju je napustio 1641. godine, jer su njegova interesovanja ležala u književnosti. Često je viđan po francuskim salonima kako ćaska sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << priznatim književnicima. Prvi peh sa brakom doživeo je 1647. godine upravo na književnim okupljanjima, sa obrazovanom Marijom Hericart. Ubrzo su se sporazumno razveli, jer je njihov brak sklopljen iz materijalnog interesa. Žan je fakultetsku diplomu dobio na Pravnom fakultetu 1649. godine. Ovog puta studirao je iz ljubavi. 
La Fonten, približavajući se sve više književnosti, upoznaje istaknute umetnike Molijera i Rasina. Uz njihovu, i podršku drugih pesnika objavljuje tri zbirke pesama, i to u periodu od 1665. do 1671. godine. Međutim, Žanova prva zbirka basni izdata je 1668. godine pod nazivom Ezopove basne. Ova zbirka, koja mu je donela ogroman uspeh, posvećena je sinu Luja XIV. Njegova izvrsna dela nisu bila samo štivo za decu već i za odrasle, što je njemu donelo još veći uspeh. Vrednost ovog basnopisca se odrazila kroz priznavanje njegovih dela na Francuskoj akademiji, gde je bio izabran za počasnog člana 1683. godine. 
Napisao je 240 basni, a najviše je voleo da karakterizuje likove u pričama. Često je u svojim delima prerušavao likove različitih društvenih slojeva u životinjska obličja. Žan je u prvi plan stavljao egoistične, dvolične i zle osobe, ali je ipak u svoje priče utkao i plemenite, časne i razumne likove koji čine basnu pozitivnijom. La Fonten je poslednju zbirku napisao 1693. godine. Umro je 1695. godine u Parizu i zauvek će ostati upamćen kao najbolji basnopisac svih vremena.
Izvori: liternaute.com, studentski.hr, b92.net, srbijadanas.com.

zan de la fontenpisacbasnopisacknjizevnostfrancuskabiografijana danasnji dan

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.