Zahtev za reviziju Šengena

Izvor: RTS, 27.Apr.2011, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za reviziju Šengena

Posle velikih razmirica oko migranata iz Tunisa na granici između Italije i Francuske, Silvio Berluskoni i Nikola Sarkozi složili se da je potrebno izvršiti reviziju Šengenskog sporazuma o otvorenim granicama.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni i francuski predsednik Nikola Sarkozi istakli su da je potrebno izvršiti reviziju Šengenskog sporazuma o otvorenim granicama zbog rastućeg problema sa izbeglicama iz Tunisa.

Dvojica zvaničnika razgovarala su u Rimu zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spora oko više hiljada Tunišana koji su došli do Italije i prelaze u Francusku.

Pariz je nedavno optužio Rim da zloupotrebljava Šengenski sporazum, jer izdaje privremene boravišne dozvole i putne isprave imigrantima koji beže iz severne Afrike, znajući da među izbeglicama iz Tunisa ima mnogo onih koji žele da odu u Francusku.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi predložio je uvođenje privremenih pograničnih kontrola, ali i postizanje sporazuma sa zemljama južnog Sredozemlja o imigrantima.

"Suština Šengena nije u prebacivanju problema, već u njihovom rešavanju", istakao je Sarkozi.

Rim je više puta apelovao da druge evropske države treba da pomognu u rešavanju pitanja 30 hiljada izbeglica, koliko je od početka godine došlo do obala Italije.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao je Rim svestan problema izbeglica iz Tunisa koje prelaze granicu sa Francuskom.

"Svesni smo problema i nikada nismo želeli da optužimo Francusku za pogrešno ponašanje. Ta pitanja treba da rešavaju susedne zemlje, na osnovu važećih sporazuma i međunarodnog prava", naglasio je Berluskoni, posle susreta sa Sarkozijem.

Više od 200 izbeglica iz Tunisa nalazi se u italijanskom mestu Ventimilji, na granici sa Francuskom. Spavaju na železničkoj stanici ili u izbegličkim prihvatilištima i nadaju se novoj dozvoli boravka.

Francuska je za Tunišane, koji većinom govore francuski, skoro nedostižna. Morad Atima, izbeglica iz Tunisa, kaže da ne razume poteze francuskog šefa države. "Prihvata Alžirce i druge državljane zemalja Severne Afrike, ali ne i nas Tunišane", rekao je Atima.

Francuski policajci kontrolišu svaki voz, Tunišane koje uhvate vraćaju nazad u Italiju, gde im nude besplatne karte za povratak kući. Izbeglice niko ne želi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.