Zagađen vazduh godišnje odnese 6,5 miliona života

Izvor: N1 televizija, 27.Jun.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađen vazduh godišnje odnese 6,5 miliona života

Prevremena smrt oko 6,5 miliona ljudi godišnje povezana je sa zagađenjem vazduha, i taj broj bi mogao da raste u narednim decenijama ako energetika ne smanji emisiju štetnih gasova, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Agencija čije sedište je u Parizu, u svom prvom izveštaju na tu temu je navela da je zagađenje vazduha četvrta najveća pretnja za zdravlje ljudi, posle visokog pritiska, loše ishrane i pušenja.

Može se očekivati rast >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << broja smrtnih slučajeva od zagađenja, ako se ne promeni način proizvodnje i korišćenje energije u svetu, navodi se u izveštaju.

Zagađenje vazduha napolju uglavnom je od elektrana, fabrika i automobila, a zagađenje vazduha u kućama, uglavnom u zemljama u razvoju, rezultat je upotrebe šporeta na čvrsto gorivo.

Oko tri miliona slučajeva prerane smrti povezano je sa zagađenjem vazduha napolju, a 3,5 miliona se pripisuje udisanju dima iz šporeta na čvrsto gorivo u kućama, navodi se u izveštaju.

Predviđa se da će ta druga cifra opasti na tri miliona do 2040. godine, kako bude rasla pristupačnost kvalitetnijih šporeta u siromašnim zemljama, navela je IEA.

Ali je agencija prognozirala da će broj smrtnih slučajeva povezanih s kvalitetom vazduha porasti na 4,5 miliona, uglavnom u Aziji, gde rastuća tražnja za energijom ima za posledicu i više zagađenja.

"Zagađenje vazduha u mnogim gradovima u razvoju u tom regionu je i dalje glavna opasnost za javno zdravlje, i očekuje se da će pogađati sve veći deo stanovništva koje sve više živi u gradovima", navodi se u izveštaju.

Agencija ukazuje da bi moglo da se znatno poboljša zdravlje kada bi se za sedam odsto povećale ukupne investicije u energiju u periodu do 2040. godine. To bi trebalo da donese smanjenje emisije štetnih gasova iz domaćinstava, strože standarde za motorno gorivo, veću energetsku efikasnost uređaja i ubrzanje prelaska sa izvora energije koji jako zagađuju kao što je ugalj, na obnovljive izvore energije.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.