Za Amerić čuo i Pariz

Izvor: Vesti-online.com, 29.Okt.2016, 03:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Amerić čuo i Pariz

Pitoma planina Kosmaj je kao stvorena za porodične ljude s malom decom, ali i sve koji vole čist vazduh, zdravu hranu i odmor od gradske vreve.

Na 40 kilometra od Beograda, kod Mladenovca, nalazi se etno-selo Amerić i ukoliko odlučite da odete na jednodnevni izlet ili na više dana, nećete se pokajati.

Istinski ćete uživati u prekrasnom šumadijskom ambijentu i lepoti netaknute prirode. Ukoliko se odlučite da prespavate u staroj srpskoj kući u ovom etno-selu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << spavaćete na slamarici punoj lekovitog aromatičnog bilja poput ruzmarina, lavande, nane.

Deca će posebno uživati u pravom malom domaćem zoološkom vrtu u kome su koze, živina, svinje čuvene sorte moravka.

Ljubazni domaćini, porodica Vujčić učiniće sve da se osećate kao najdraži gosti.

- Dok sam bio dete, leta sam provodio kod dede i bake, a na imanju je bilo konja, krava, kokošaka. Uživao sam u seoskoj idili i te slike su mi se zauvek urezale u pamćenje. Kad sam bio umoran i iscrpljen, te slike su me vraćale u život. Danas, kad najveći broj naše dece živi u gradu, a domaće životinje viđaju samo na slikama, došao sam na ideju da od seoskog imanja načinim etno-selo gde će svi gosti imati osećaj pravog šumadijskog raja - priča Dragan Vujčić, vojni pilot u penziji, a sada ugostitelj.

Zajedno sa suprugom kupio je imanje od tri hektara na kome je potok, malo šume i livada. Tako je Dragan počeo da živi svoj dečački san, a budući da je otac četvoro dece i deda jednog unuka realizacija ideje mu je brzo pošla za rukom.

- Cela porodica se angažovala u poslu, a najsrećniji smo kad su nam gosti zadovoljni. Ovog proleća imali smo, osim gostiju iz zemlje i jednu srpsku porodicu koja živi i radi u Parizu. Otišli su zadovoljni, i to nam je najveća nagrada - priča Dragan.

Kuću za odmor u kojoj su tri sobe porodica Vujčić je savršeno opremila tako da liči na kuću iz snova.

- Smeštajni kapaciteti nisu veliki, imamo dve sobe s bračnim krevetima i jednu četvorokrevetnu s krevetima na sprat. Gosti mogu da jašu konje, da se bave streličarstvom, grnčarijom i da uživaju u srpskim specijalitetima - priča Dragan.

Tako gosti mogu da jedu pečenje od svinje rase moravka, koja je sve ređa na našim prostorima, a nekada se meso ove sorte serviralo na bečkom dvoru. Pite savijače koju su ručno pravljenje prava su poslastica, kao i sos od domaćeg rena. To su ukusi koje zasigurno nećete nigde drugde probati.

Zahvaljući novom predlogu turističke ture koju je promovisala Turistička organizacija Beograda (TOB) , žitelji prestonice, ali i svi drugi moći će u jednom danu da obiđu rodnu kuću vojvode Stepe Stepanovića i Avalski toranj pre nego što stignu u etno selo Amerić.

Stepina kuća, koja se nalazi u Kumodražu je restauirana i otvorena je za posetioce.

U kući vojskovođe posetioce dočekuje kustos Aleksa Vladičić, s prepoznatljivom srpskom šajkačom i spremnim govorom o čuvenom voždovačkom vojvodi Stepi.

- Na ovoj turi mnogo može da se vidi, ali i nauči - ističe Miodrag Popović, prvi čovek TOB-a.

Cilj vrednih domaćina je da se napravi edukativni kamp za decu, u tome imaju punu podršku Regionalnog centra za talente iz Beograda, kao i da se ovde kroz rekreativnu nastavu odmaraju beogradski mališani.

Na kraju Dragan nam u poverenju priznaje da mu posao vojnog pilota koji je časno obavljao pored ovakve lepote ne nedostaje i da zajedno s porodicom i gostima uživa u magiji sela punim plućima.

Želja mu je da dođu i deca iz rasejanja, da osete čar boravka na selu, da budu u kontaktu s vršnjacima i bolje savladaju maternji jezik.

- Šumadijski vladika Jovan je pre dva meseca bio kod nas i rekao da će uspostaviti kontakt s vladikom austrijsko-švajcarske eparhije kako bi naša deca iz rasejanja boravila ovde, u srcu Šumadije - kazuje Dragan.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.