Vučić: U Francuskoj poštuju politiku Srbije

Izvor: RTS, 15.Sep.2016, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: U Francuskoj poštuju politiku Srbije

Premijer Francuske Manuel Vals poručio je da Francuska podržava Srbiju na evropskom putu i želi da učestvuje u njenom ekonomskom napretku. Premijer Vučić je istakao da je važna uloga Francuske u regionu Zapadnog Balkana.
Manuel Vals je čestitao premijeru Vučiću na, kako je istakao, briljantnim rezultatima postignutim tokom poslednjih izbora i naglasio da je to jasan mandat za sprovođenje politike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za koju se srpski premijer zalagao i u svom poslednjem mandatu.

Francuski premijer je, kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, rekao da je odnose dveju zemalja neophodno jačati, s posebnim osvrtom na ekonomsku saradnju.
"Francuska podržava Srbiju na evropskom putu i želi da učestvuje u vašem ekonomskom napretku", istakao je Vals na sastanku sa Vučićem u Parizu.
Vals je premijeru Vučiću preneo želju francuskog predsednika Fransoa Olanda da u što skorije vreme poseti Srbiju, i istakao da bi to bio dobar početak nove etape u razvoju ekonomske saradnje i privlačenja što većeg broja srednjih preduzeća da investiraju u Srbiji.
Vučić i Vals su razgovarali o bilateralnoj saradnji, evrointegracijama, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, bezbednosnoj situaciji u Evropi i borbi protiv terorizma.
Tokom susreta, premijer Vučić je rekao da je Srbiji neophodan što veći broj francuskih kompanija i da je sada pravi trenutak za ostvarenje nove ere u razvoju ekonomskih odnosa dveju zemalja, o čemu će razgovarati i sa francuskim investitorima na sastanku koji je će biti održan u Beogradu u novembru ove godine.
"Kada smo se pre dve godine prvi put sreli, Srbija nije bila ekonomski jaka. Sada jeste", zaključio je Vučić i informisao francuskog kolegu o ekonomskim reformama, koje su u poslednje dve godine sprovedene u Srbiji.
Srpski premijer je ukazao da više nije zabrinut za ekonomski napredak Srbije, već da je njegov najveći strah destabilizacija Balkana, te da je upravo zbog toga veoma važna uloga Francuske u regionu Zapadnog Balkana i njena podrška evrointegracijama Srbije.
Premijer Vučić uputio je poziv Olandu i Valsu da u što skorije vreme posete Srbiju.
Vučić: U Francuskoj poštuju politiku Srbije 
Premijer Srbije je rekao da je Vals govorio o potrebi liderskog pristupa, ne samo birokratskog kakav je do sada bio prisutan. Navodi i da je bilateralna saradnja dobra, a da trgovinska razmena dostiže svoj maksimum u ovoj godini.

"Dočekani smo na izvanredan način, kao iskreni prijatelji. Nama i predstavnici manjih zemalja uvek nešto zameraju, o velikima da ne govorim, ali ovde ih nije bilo", rekao je Vučić novinarima u Parizu posle sastanka sa Valsom.
Premijer je rekao da je sa francuskim kolegom razgovarao o suštinskim problemima za sve države, te naglasio da u Francuskoj poštuju politiku Srbije i rezultate u reformama.
"Srbi vole Francusku, Francuzi vole Srbe, nemamo problema u toj vrsti odnosa, mislim da oni poštuju politiku Srbije i rezultate u reformama, to su pokazali i verujem da imamo dobre šanse da izgradimo još bolje odnose", rekao je Vučić.
Naglasio je da Srbija želi da još veći broj francuskih kompanija posluje kod nas, nove investicije u automobilskoj industriji, kao i da radnike iz IT sektora iz drugih zemalja prebacimo kod nas.
"Ako zajedno budemo delovali, odnosi Srbije i Francuske će biti sve bolji i to se vidi i po brojevima oko trgovinske razmene i svega drugog, jer, na kraju, možete nekoga da volite ili ne, ali sve se vidi po rezultatu na semaforu", rekao je Vučić.
Navodeći da Srbija među zemljama sa najvećim rastom u Evropi, Vučić je rekao da će tako biti i ubuduće, te da će se rast uvećavati i porastom potrošenje, jer će se povećavati plate u javnom i privatnom sektoru.
"Plan da do kraja mandata prosečna plata bude 500 evra, moći ćemo da završimo krajem 2018. godine. To su veliki i dobri rezultati", naveo je Vučić.
Premijer je, međutim, naglasio da je za napredak ekonomije potrebno da politička situacija bude stabilna, da nema problema u regionu i da se reši migrantska kriza, od koje ponovo cela Evropa ima strah i muku.
Vučić je rekao i da je uputio poziv premijeru Valsu i predsedniku Francuske Froansoa Olandu da dođu u Srbiju. "To će dati novi podstrek za razvoj naših odnosa", rekao je Vučić.
"Srbija izabrala put mira"
Bio sam ozbiljan kad sam pomenuo carinsku uniju na Balkanu, jer mislim da je to dobra ideja za sve zemlje na tom prostoru, poručio je Vučić novinarima.
"Znam da je ta ideja izazvala mnogo interesovanja i pažnje, ali bio sam ozbiljan kad sam to predložio i to nije prvi put da sam o tome govorio. Znam da to mnogima ne odgovara, posebno zbog suficita u trgovini koji ima Srbija, ali oni ne razumeju da bi tako i njima bilo bolje", rekao je Vučić.
Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše činjenicu da Srbija ima bolje odnose s nekim zemljama Unije, nego s pojedinim susedima, Vučić je rekao da ne želi da se žali ni na koga, ali je primetio i "da smo uradili dobro kad nismo odgovorili na neke uvrede iz okruženja".
"Izrazio sam, međutim, zabrinutost zbog učestalih nesporazuma i tenzija, ali sam uveren da možemo da ih prevaziđemo na miran i pristojan način", poručio je premijer i ponovio da je Srbija izabrala put mira, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta.
Kad je reč o odnosima s Albancima na Kosovu i Metohiji, ocenio je da se i tu stvari kreću napred, dodao da je napretka bilo i tokom jučerašnjih razgovora u okviru briselskog dijaloga, istakavši da delegacija Beograda ni tim najnovijim rešenjima nije dozvolila da se umanje prava Srba o kojima je ranije dogovoreno.
Region je, primetio je premijer, tema svuda, a u Francuskoj svakako, jer, ponovio je, Francuska dobro zna šta Srbija znači na Balkanu.
Vučić je ranije danas govorio na poslovnoj konferenciji o Srbiji u asocijaciji "Biznis Frans", na kojoj su učestvovali predstavnici oko 80 francuskih komanija, koje je pozvao da ulažu u Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.