Vojni budžet Azije na putu da prevaziđe evropski

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2012, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni budžet Azije na putu da prevaziđe evropski

PARIZ -

Azija povećava svoje vojne fonodove za naoružanje koji će uskoro prevazići vojne budžete evropskih zemalja pogođenih aktuelnom finasijskom krizom.

"Kada je otpočela finasijska kriza 2008, nivo ulaganja u vojne svrhe Evrope i Azije bio je otprilike ujednačen. Iako je izdvajanje u vojnu industriju u Aziji po glavi stanovnika neznatno niži nego u Evropi, izdvajanja za naoružanje u Aziji će verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u ovoj godini prevazići vojne budžete evropskih zemalja", ocenio je generalni direktor Međunarodnog instituta za strateške studije IIŠS Džon Čipman.

Kina, druga privredna sila u svetu koja sve više ulaže u modernizaciju vojnih snaga i opreme, sada je na mestu broj jedan u Aziji po veličini izdvojenih sredstava u vojne svrhe, saopšteno je u godišnjem izveštaju IIŠ.

Istovremeno, vojni troškovi evropskih zemalja su smanjeni pod uticajem ekonomske krize. Velika Britanija, koja ima najveći vojni budžet u Evropi, redukovala ga je za oko 8 odsto za period od četiri godine, na osnovu plana štednje koji je stupio na snagu 2010, preneo je AFP.

"U Evropi, vojni budžeti i dalje su pod pritiskom, a rezovi će se nastaviti. Između 2008 i 2010, vojni budžeti su smanjeni u 16 evropskih zemalja članica NATO. Veliki broj tih zemalja je smanjio vojni budžet za više od 10 odsto", navodi se u izveštaju.

Ti rezovi su posebno došli do izražaja tokom prošlogodišnje intervencije u Libiji.

SAD i dalje ostaje rekorder po izdvojenim sredstvima.U prošloj godini u vojne svrhe izdvojeno je 739,3 milijardi dolara, dok je drugoplasiransa Kina uložila 89,8 milijardi dolara.

Američki vojni budžet prevazilazi ukupna sredstva koja su uložila u vojne svrhe ostalih deset prvoplasiranih zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vojni budžet Azije šije evropski

Izvor: B92, 08.Mar.2012

Pariz -- Azija povećava svoje vojne fondove za naoružanje koji će uskoro prevazići vojne budžete evropskih zemalja pogođenih aktuelnom finasijskom krizom...Kina, druga privredna sila u svetu koja sve više ulaže u modernizaciju vojnih snaga i opreme, sada je na mestu broj jedan u Aziji po veličini...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.