Vesti u Parizu: Vidovdanska ruka prijateljstva

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jul.2017, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" u Parizu: Vidovdanska ruka prijateljstva

Valeri Pakres, predsednica regije Il-d-Frans drugu godinu zaredom, za srpsku zajednicu čini zaista mnogo, širom nam otvara vrata sedišta te značajne ustanove omogućavajući da slavimo Vidovdan.

Razumela je jedna od čelnica Francuza šta znači vidovdanska pobeda duha i morala, pa je u njen "dom" došlo 680 zvanica, Srba i njihovih gostiju, svi sa osećajem ponosa i dostojanstva što smo zajedno u francusko-srpskom prijateljstvu i ubeđenju da će trajati kao i dosadašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << više od stotinu godina.

- Velika je čast Savezu Srba Francuske i našim drugim institucijama organizovanje ovakve istorijske proslave kojom, tokom manifestacije Dani Srbije i srpske kulture, predstavljamo naše nasleđe i najavljujemo budućnost - izjavio je Romeo Milošević, čelnik Saveza Srba u Francuskoj (SSF).

Mnogo se mudrih reči čulo za govornicom. Patrik Karam, zamenik predsednice Pakres, još jednom se potvrdio kao najveći prijatelj srpskog naroda, za njega je Kosovo srpsko, kosovski manastiri i crkve moraju ostati srpski, oštro je podelio lekcije Unesku, ispraćen je povicima: "Bravo". Jednako kvalitetne i istorijski potkovane besede imali su madam Pakres, Dijana Ivančić, ministar savetnik u Ambasadi Srbije, admiral Anri Lakaj, a posebno je nadahnuto bio slikovit Darko Tanasković, ambasador Srbije pri Unesko.

Pred konzulkama Ninom Veličković i Natašom Božović, protom Željkom Simonovićem, predsednicima svih naših udruženja, brojnim dijasporcima, starinama i omladinom, prijateljima Francuzima, uz intoniranje himni "Bože pravde" i "Marseljeze", odvijao se zanimljiv program koji je vodila Dragana Pajović, potpredsednica SSF i režirao Petar Gojković. Nastup

etno-kvarteta grupe Madam Pijano i Nevene Reljin (vokali), Ljube Ninkovića (šargija) i Branka Isakovića (gitara) bio je opojan, epske stihove o Kosovskoj devojci razglasao je beogradski glumac Mikica Petronijević, ubrzane vesele igre društava Mladost i "Abrašević" prizvale su maticu, a u vrtu je kroz modnu reviju Mone prodefilovala lepota naše mladosti.

Malu i veoma zapaženu izložbu predstavila je ikonopisac Rada Jovanović, poreklom iz Dobrovodica kod Batočine, a sažela je ovako:

- Duhovna vrednost je neprolazna i smislena, tu sam našla sebe, a kad počnem da slikam ne znam da se zaustavim.

Uživali su svi. Dečica su smišljala svoje vragolije, mnoge dame su se uparadile i razmahale lepeze (temperatura 38 stepeni Celzijusa). Izuzetno luksuzni koktel poklon je čelnice Il-d-Frans Valeri Pakres, što je bio i njen znak zahvalnosti Srbima za "neprekidni niz prijateljstava, integraciju i snagu kojom su ojačali Il-d-Frans i celu francusku zemlju".

Tako je izuzetno lepo, potpomognut Francuzima, proslavljen Vidovdan u Parizu, koji je označen i kao dobar pravac za nastavak širenja i učvršćivanja prijateljstava i za evropsku budućnost.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.