Velika izložba Moneovih slika

Izvor: RTS, 18.Sep.2010, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika izložba Moneovih slika

Sveobuhvatnu izložba radova francuskog impresioniste Kloda Monea, na kojoj će biti izloženo 200 dela, priredio muzej "Grand Palais" u Parizu. Očekuje se poseta oko 700.000 posetilaca.

Pariski muzej "Grand Palais" pripremio je sveobuhvatnu izložbu radova francuskog slikara impresioniste Kloda Monea na kojoj će biti izloženo gotovo 200 slika tog umetnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

To će biti najkompletnija postavka posvećena Moneu u Francuskoj, još od 1980. godine, rekao je kustos muzeja Gi Koževal koji je dodao su brojne slike na pozajmici iz desetak muzeja i umetničkih kolekcija između ostalog iz SAD i Australije.

Posetioci izložbe koja će trajati od 22. septembra do 24. januara moći će da vide Moneova remek-dela kao što su "Lokvanji" i "Katedrala u Ruanu" ali i malo poznate radove čuvane u privatnim zbirkama.

Kustos je ocenio da zbog snobizma dugo godina nije bilo izložbe posvećene Moneu u Francuskoj.

Francuzi, prema njegovim rečima, smatraju da je impresionizam namenjen turistima i radije govore o realizmu ili simbolizmu. Takva apatija prema Moneovom stvaralaštvu ima katastrofalan uticaj na mišljenje francuske publike o delima tog slikara, rekao je Koževal koji je i na čelu "Muzeja Orsej" posvećenog u najvećoj meri impresionizmu.

"Mislim da će se francuska publika veoma iznenaditi izložbom", naveo je on i dodao da očekuje oko 700.000 posetilaca.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.