Vazduhoplovna industrija u problemu sa kadrovima: Novi izveštaj predviđa rekordnu potrebu za pilotima, mehaničarima i kabinskom posadom

Izvor: TangoSix.rs, 03.Jul.2023, 07:01

Vazduhoplovna industrija u problemu sa kadrovima: Novi izveštaj predviđa rekordnu potrebu za pilotima, mehaničarima i kabinskom posadom

Tango Six je na ovogodišnjem vazduhoplovnom sajmu u Parizu prisustvovao i prezentaciji kanadske kompanije CAE koja je predstavila svoje istraživanje, odnosno predviđanje, o potrebama vazduhoplovne industrije za kadrom u narednih 10 godina. Dok proizvođači putničkih aviona takođe redovno objavljuju predviđanja iz svog ugla, CAE se fokusira na najbitniji segment – ljude. Odnosno, kako su na Zapadu to nazvali mnogo prikladnije od „kadra“ – talenat.
Dok >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << su u Srbiji i građani koji se ne zanimaju za vazduhoplovnu industriju svedoci kako može izgledati kada jednostavno ne postoji dovoljno ljudi na ključnim pozicijama u najkompleksnijem globalnom saobraćajnom sistemu, industrija je i pre Korone postala svesna dve najbitnije nove realnosti: avijacija više nije bespogovorno atraktivna da bi garantovala tradicionalno veliki interes mladih i, još bitnije, sve i da jeste – stope projektovanog godišnjeg rasta industrije jednostavno su prevelike u odnosu na postojeći kapacitet.
Globalna projekcija potreba za novim kadrom u civilnoj komercijalnoj industriji / Grafika: CAE Kako istraživanje kompanije CAE zaključuje, planeti Zemlji će u narednih 10 godina trebati 1,3 miliona novih profesionalaca koji će raditi u vazduhoplovnoj industriji. Od toga, 284.000 novih pilota, 402.000 novih tehničara i 599.o00 novog kabinskog osoblja.
Fenomen(alan) rast(a) industrije Kako je IATA više puta komunicirala, globalna komercijalna avio-industrija izgubila je tokom Korone 4,8 miliona poslova, što predstavlja gubitak od 43% zaposlenih u poređenju sa predpandemijskom 2019. godinom. Najveći gubitnici u industriji bile su avio-kompanije i aerodromi. Avio-kompanijama je tako u godinu i po dana gotovo potpunog kolapsa potražnje tokom pandemijskih restrikcija zbrisano, kumulativno, 16 godina rasta.
U 2023. godini industrija se suočava sa novim problemima. Konfliktom u Ukrajini, inflacijom i nedostatkom kadra. Avio-kompanije i aerodromi investiraju u očegledni rast (Srbija doživljava rast obima vazdušnog saobraćaja od preko 40% u odnosu na prethodnu godinu) koji bi trebalo da bude, opet prema IATA-nim projekcijama, pet puta veći nego u ekvivalentnim poređenjima godina za godinu tokom  poslednjih 20 godina rasta. Jednostavno, globalna ekonomija ne može bez vazdušnog saobraćaja.
Najrazvijenija tržišta kada je avio-saobraćaj u pitanju su Severna Amerika i Evropa. Ona istorijski imaju najveću korelaciju između visokih BDP cifara i penetracije avio-saobraćaja. Najbrži oporavak nakon Korone zabeležili su niskotarifni prevozici, što zbog svog agilnijeg poslovnog modela, što zbog činjenice da često imaju flotu sastavljenu samo od jednog tipa letelice i najviše prihoduju na kraćim destinacijama koje su više okrenute zabavi i odmoru. Tradicionalni „network carrieri“ takođe će se vratiti u zeleno jednom kada se i dugolinijski saobraćaj bude vratio u većem obimu.
Globalna projekcija potrebe za pilotima u narednih 10 godina / Grafika: CAE Globalna projekcija potrebe za vazduhoplovnim mehaničarima u narednih 10 godina / Grafika: CAE Globalna projekcija potrebe za kabinskim osobljem u narednih 10 godina / Grafika: CAE Potražnja u brojkama Prema predikcijama kompanije CAE, u sledećih 10 godina flota civilnih komercijalnih aviona uvećaće se za 30%. Od trenutnih 31.000 letelica do potrebnih 43.000.
Najveći rast u okviru ove kategorije biće potreba za uskotrupnim avionima koji će do 2032. godine činiti 64% ukupne flote u poređenju sa 58% u 2022. godini. Globalna flota poslovnih mlaznjaka trenutno broji oko 22.000 letelica. Ova kategorija će najmanje rasti, za svega 18% do 2032. godine. Najveći broj letelica u ovoj kategoriji biće poslovni mlaznjaci sa većom kabinom, odnosno većim doletom.
Povećana tražnja za pilotima uslovljena je nekolicinom faktora. To su demografija, obavezna penzionisanja, rana penzionisanja, napuštanja industrije zbog rezova tokom Korone i već pomenut vrtoglavi rast projektovanog obima saobraćaja. Tradicionalni načini ulaska novih pilota u industriju (prekvalifikacija iz vojnih vazduhoplovstava i samofinansirajući civili) više ne proizvode dovoljne brojke. U poslednjih 15 godina primetan je i novi način, direktne saradnje avio-kompanija i većih škola letenja. Avio-kompanije u tom slučaju, većinom, finansiraju skupe obuke svojih budućih pilota.
Samo nadoknađivanje broja penzionisanih pilota neće biti dovoljno, tu je potreba da se zaposli 50% više mladih samo na osnovu projektovanog rasta avio-saobraćaja / Foto: Vazduhoplovna akademija Kada se pogleda van reflektora pod kojim se trenutno nalaze utovarivači prtljaga, tradicionalno piloti i kabinsko osoblje, vazduhoplovnih mehaničara takođe nema dovoljno. Najveći problem ovog segmenta industrije je starost kadra. Dok novije letelice zahtevaju manje održavanja u poređenju sa ranijim vremenima, njihov rast brojnosti obećava dovoljno posla i za ovu specijalizaciju.
Starenje kadra CAE u svojoj prezentaciji ilustruje kroz podatke vezene za Sjedinjene Američke Države, naglašavajući da je situacija kod njih uporediva sa Evropom. Do 2030. godine američka radna snaga rođena između 1946. i 1964. godine (što kod njih predstavlja 40% populacije) ispuniće uslove za penziju. Danas, u Americi, 38% pilota i 34% kabinaca su stariji od 50 godina. Preko 50% vazduhoplovnih mehaničara stariji su od 40 godina.
Potreba za vazduhoplovnim mehaničarima biće takođe izražena budući da ova specijalizacija ima najstariji kadar u komercijalnoj vazduhoplovnoj industriji / Foto: Vazduhoplovna akademija Podaci FAA, američkog vazduhoplovnog regulatora, pokazuju da će preko 45.000 komercijalnih pilota u ovoj zemlji biti penzionisano u narednih 10 godina. Ovo predstavlja 27% ukupne populacije komercijalnih pilota u Americi.
Situacija u ostatku sveta je slična kao u SAD. Svetu će trebati 99.000 novih komercijalnih pilota u narednih 10 godina samo da zamene postojeće koji će otići u penziju. Dodatnih 153.000 pilota, posmatrano u istom vremenskom periodu, biće potrebno samo zbog projektovanog rasta industrije.
Trenutno u Srbiji, najkompletnije vazduhoplovno obrazovanje možete dobiti na Vazduhoplovnoj akademiji. Pogledajte njihov sajt za konkurse, često i stipendije, za profile pilota, vazduhoplovnih mehaničara i kontrolora.
The post Vazduhoplovna industrija u problemu sa kadrovima: Novi izveštaj predviđa rekordnu potrebu za pilotima, mehaničarima i kabinskom posadom appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.