Vals: Pomoć Iraku dok ne oslabi Islamska država

Izvor: Akter, 24.Sep.2014, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vals: Pomoć Iraku dok ne oslabi Islamska država

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je danas u Parizu da će Francuska vojno pomagati Irak dok ne oslabi ekstremistička grupa Islamska država

"Francuska neće slati vojnike za kopnenu intervenciju u Iraku, ali će ostati vojno angažovana dok Islamska država ne oslabi", rekao je Vals u parlamentu, predstavljajući francusku vojnu intervenciju u Iraku.

"Pomoći Iraku znači zaštititi Francusku", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Vals i dodao da Islamska država "nije država i ni u čemu ne predstavlja islam".

Prema njegovim rečima, Islamska država predstavlja uvredu za tu religiju.

Vals je podsetio da Francuska deluje u okviru medjunarodne koalicije, formirane na zahtev vlasti u Bagdadu.

U Francuskoj vlada široki konsezus političkih stranaka o vojnoj intervenciji u Iraku, posebno posle nedavnih pretnji ekstremista na račun Francuza i otmice francuskog državljanina Ervea Gudrea u Alžiru.

Francuski vojni avioni već su nedelju dana prisutni u Iraku, ali je prva intervencija bila prošlog petka na području Mosula.

U francuskom parlamentu danas se održava rasprava bez glasanja o vojnoj intervenciji u Iraku, u skladu sa Ustavom. Ukoliko intervencija bude bila duža od četiri meseca, vlada će morati da od parlamenta traži dozvolu za produžetak misije.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.