VUČIĆ NAKON RAZGOVORA SA MAKRONOM: Razgovarali smo o TRI ključne teme

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jul.2020, 22:26

VUČIĆ NAKON RAZGOVORA SA MAKRONOM: Razgovarali smo o TRI ključne teme

Predsednik je obavestio javnost o novostima u vezi sa dijalogom između Beograda i Prištine, kao i o trenutnoj situaciji u Beogradu.

Vučić će sutra učestvovati na video samitu čija će glavna tema biti Kosovo i Metohija u organizaciji Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, kao uvod u nastavk dijaloga Beograda i Prištine u nedelju u Briselu.

Podsetimo, Vučićev sastanak sa Makronom je od velikog značaja, gde je predsednik zatražio podršku i razumevanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za srpske interese od predsednika Francuske, koji je više puta izjavio da Srbija i njen predsednik u njemu imaju iskrenog prijatelja.

Ta podrška za uvažavanje srpskih interesa bila bi neophodna u trenutku kada je odložen sastanak zakazan na inicijativu Ričarda Grenela u Beloj kući na ovu temu, a EU u punoj diplomatskoj ofanzivi da ona privede kraju kosovski problem, uz neprikriven cilj - međusobno priznanje.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić obratio se uživo građanima Srbije iz Pariza kako bi preneo utiske sa sastanka sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom.

Predsednik Srbije obavestio je javnost o novostima vezanim za dijalog između Beograda i Prištine, kao i o trenutnoj situaciji u Beogradu.

- Moram da kažem da me je odveo u odaje koje nisu zvanična kancelarija, pa sam mogao da vidim posebne sobe za francuske redsednike. Setio se emocija koje je doživao u Beogradu. Pokazao je izuzetno gostoprimstvo - istakao je Vučić.

- Makronu je izuzetno stalo da pokaže koliko mu je važno i koliko mu znači ova poseta - rekao je Vučić.

Uz zvuke kompozicije Claude Debussy's Reflets dans l'eau ("Reflections in the Water"), u izvođenju pijaniste Michela Dalberta završavamo divno veče u Jelisejskoj palati. Hvala @emmanuelmacron.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jul 9, 2020 at 1:45pm PDT

- Mi smo razgovarali o tome kako da pojačamo naše ekonomske odnose, kako da ojačamo naše obrazovanje i kulturu, a ono što je od najvećeg značaja, govorili smo o putu Srbije ka Evropi. I mi se tu savršeno razumemo, reči predsednika Markona uvek razumem, mada i ne razumem uvek te diplomatske reči - rekao je Vučić.

- Mi moramo da sačuvamo mir i stabilnost ljudi na Kosovu, ako krenu sukobi na Kosovu oko optužnice Tačija, narod može da trpi štetu, ovako sam pokušavao, ovim razgovorom da spustim tenzije i ja sam izuzetno zahvalan predsedniku Makronu, prvo na gostoprimstvu, a drugo i na podršci - rekao je predsednik.

- Sutra će biti otvoreni razgovori na samitu, mi moramo da obezbedimo bezbroj malih sporazuma između Srba i Albanaca, ali imamo i stvari oko kojih se ne slažemo i na njihov predlog ja ću morati da odbijem to, da kažem, e, mi to nećemo da prihvatimo - naveo je Vučić.

- Čuo sam neke glasine da Albanci uopšte neće da dođu u Brisel. Moram da vidim šta je ideja. Trudimo se da pokažemo da smo partneri, da ne želimo da bežimo d teških tema, a onda se iznenadim kad neko kaže da ne može da dođe zbog unutrašnjih prilika. Sačekaću da vidim, sutra ujutru. Srbija je spremna - rekao je Vučić.

Govoreći šta ako dođe opet do opstrukcije dijaloga Vučić kaže da je to važno pitanje i da to nije dobro za Srbiju jer mi moramo da sačuvamo mir i stabilnost.

Vučić kaže da će sutra biti otvoren razgovor i da će verovatno svi dati posebne izjave o tome kako vide budućnost dijaloga i postizanje kompromisa.

- Obavestio sam Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju pristupanja EU, sutra ćemo i Brisel obavestiti zvanično - rekao je Vučić.

- Srbija će imati i podršku i dobru ulogu u dijalogu između Beogradu i Prištine, sada kakva će biti reakcija Amerike, to ne mogu da znam - rekao je Vučić.

Govoreći o protestima u Srbiji Vučić je rekao da večeras kada protestanti nisu gađali Skupštinu policajce nisu ni videli.

- Tako će uvek i biti. Glupo je da demonstrirate kada imate zarazu koronavirusa - naveo je Vučić i dodao da nikom neće biti dozvoljeno da nasiljem zauzima vlast.

- Mi imamo problema sa virusom, nemamo sa njim problema. Mi nemamo nikakav problem sa njima, protestujte, šetajte... Jesam li se ja ikad buni protiv protesta? Šetajte ljudi, samo ne ulazite u javne institucije i Skupštinu, a ovako šetajte do sledećih izbora - rekao je Vučić.

- Ja neću da govorim o svim trikovima i brutalnim lažima, da je neko umro zbog toga što nije bilo respiratora... Ja im čestitam na tome, fantastični protesti, ako hoćete da ugrožavate zdravlje svojih sugrađana, izvolite, ja vas u tome neću sprečavati - rekao je predsednik.

Predsednik Srbije zahvalio se još jednom gostoprimstvu predsednika Francuske, zahvalio se svim građanima Srbije na podršci, demonstrantima na protestima, i svim ljudima u Srbiji.

- Hvala vam svima, hajde sada, laka vam noć - poručio je predsednik za kraj obraćanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.