VIDEO: Pre 120 godina rođen je film

Izvor: Radio 021, 19.Mar.2015, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Pre 120 godina "rođen" je film

Na današnji dan pre 120 godina, tačno 19. marta 1895. godine, braća Luj i Ogist Limijer snimili su svoj prvi film, označivši time nastanak kinematografije.

"Izlazak radnika iz fabrike", prikazan tri dana kasnije u Parizu, bio je prva filmska predstava na svetu. Trajala je tek nekoliko minuta, a priređivačima je donela prihod od 35 franaka jer je projekciji prisustvovalo svega 35 gledalaca.

Zanimljivo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << spomenuti kako je toj prvoj projekciji prisustvovao i sam Žorž Melijes koji se inače smatra "ocem animacije", odnosno ocem filmskog pravca koji nazivamo fikcijom.

Godine 1895, Luj Limijer je konstruisao kinematograf, kameru koja je ujedno snimala, razvijala i prikazivala filmove na velikom ekranu, što će označiti početak stvaranja filmske industrije.

"Sa braćom Limijer zakoračili smo u civilizaciju slike koju i danas baštinimo", istakao je Mišel Foše, predavač na Nacionalnom institutu primenjenih nauka (INSA) u Lionu.

Početkom 1896, Limijerovi će prikazati svoje čuveno ostvarenje "Ulazak voza u stanicu", koje će imati blizu 1.500 projekcija širom sveta, uključujući i u Beogradu. Naime, film je predstavljen u kafani "Kod zlatnog krsta", a u publici su bili i kralj Aleksandar Obrenović i njegova majka Natalija.

Povodom 120 godina kinematografije, u Gran Paleu u Parizu će 27. marta biti otvorena velika izložba posvećena braći Limijer, u okviru koje će po prvi put biti prikazano celokupno njihovo delo - ukupno 1.422 filma.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.