VIDEO: Posle napada, na ulicama Pariza 30.000 policajaca

Izvor: Radio 021, 14.Nov.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Posle napada, na ulicama Pariza 30.000 policajaca

Još nije utvrđen tačan broj žrtava napada u Parizu. Si-En-En javlja da su poginule najmanje 153 osobe, a Rojters govori o 200 povređenih od kojih 80 teško.

Dogodilo se sedam odvojenih napada terorista u centru Pariza i u blizini stadiona na kojem su Francuska i Nemačka igrale prijateljsku utakmicu.

Francuska vlada je u stalnom zasedanju, na ulicama je oko 30.000 policajaca, a veruje se da su teroristi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obučavani u Francuskoj. Analitičari kažu da je napad u Parizu zbog broja lokacija i neophodne logistike koordinisaniji čak i od napada 11. septembra u Njujorku.

Napadnuti su restorani, kafići i koncertna dvorana, u kojoj je bilo najviše žrtava. Policija ističe da su svi napadači ubijeni, ali da bi neki saučesnici i dalje mogli da budu na slobodi. Sedmorica od osam terorista poginula su u samoubilačkim napadima, aktivirajući eksploziv na pojasu oko struka.

Četvorica napadača su poginula u koncertnoj dvorani Bataklan - trojica su stradala u samoubilačkom napadu, a jednog je ubila policija. Još trojica su stradala u samoubilačkim napadima u blizini fudbalskog stadiona, a jedan se razneo na ulici u istočnom delu Pariza.

Takođe, postoje nepotvrđene informacije da su četiri policajca poginula prilikom akcije oslobađanja talaca iz dvorane Bataklan. Policija je građanima naredila ostanak u kućama, na snazi je vanredno stanje, a kako su rekli zvaničnici, u toku je najopsežnija operacija policije u istoriji zemlje. Takođe, 1.500 vojnika je dodatno mobilisano kako bi pomogli u obezbeđivanju Pariza.

Sve bolnice u Francuskoj su na vanrednom dežurstvu. Francuski zvaničnici u isto vreme ističu da su danas sva mesta na kojima može biti javnog okupljanja zatvorena - škole, muzeji, teretane, bazeni, prodavnice... Ameriken erlajns saopštava da će svi njihovi letovi za Pariz biti odloženi.

Policija i vojska upali su u koncertnu dvoranu Bataklan, gde je držano desetine talaca i ubili napadače. Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napade, a u dvorani je stradalo 118 ljudi, saopštio je zamenik gradonačelnika Pariza.

Muškarci naoružani kalašnjikovima upali su u halu i najpre pucajući u vazduh vikali "Ovo je za Siriju" i "Alahu Akbar". Oni su zatim, prema navodima "Frans 24", pucali u prisutne i aktivirali eksploziv. Na internetu su objavljeni video snimci dramatične situacije ispred teatra Bataklan u kojem su bili taoci.

Koji minut pre toga, dogodilo se nekoliko pucnjava u centru Pariza.

Francuski predsednik je evakuisan sa stadiona. Oland se nakon toga sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom, proglasio vanredno stanje i zatvorio granice.



Objavljen je i snimak same utakmice na stadionu na kojem se navodono čuje eksplozija, kao i publike koja je u jednom trenutku prešla na teren.

Pored brojnih navijača i samih fudbalera Francuske i Nemačke, zarobljena na stadionu "Sen Deni" u predgrađu Pariza bila je i srpska teniserka Ana Ivanović. Na Tviteru je objavljena fotografija na kojoj se teniserka vidi iza novinara tokom njegovog uključenja u program.

Kako je javljeno, i u Njujorku je policija podigla nivo budnosti posle napada u Parizu.

Podsećamo, početkom ove godine u Parizu se dogodio teroristički napad na satirični magazin "Šarli ebdo", kada je ubijeno 12 ljudi.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.