VEK OD KRAJA PRVOG SVETSKOG RATA: Diplomatski rat u senci sećanja

Izvor: Večernje novosti, 11.Nov.2018, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VEK OD KRAJA PRVOG SVETSKOG RATA: Diplomatski rat u senci sećanja

Šefovi država ili Vlada iz gotovo celog sveta, ovog vikenda u Parizu na obeležavanju 100 godina od kraja Prvog velikog svetskog sukoba U PARIZU će danas biti obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a svoje prisustvo potvrdilo je više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, zemalja pobednica, ali i poraženih, visoki predstavnici UN, evropskih institucija i drugih međunarodnih delegacija. Trijumfalna kapija na vrhu Jelisejskih polja >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << će biti mesto centralne komemoracije, a ceremoniji će, pored ostalih prisustvovati Vladimir Putin, Donald Tramp, Angela Merkel, Redžep Tajip Erdogan... Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić. - Najponosnije ću predstavljati Srbiju, zemlju pobednicu iz Prvog svetskog rata, koja zaslužuje posebno mesto u istoriji čovečanstva zbog teškog stradanja koje smo pretrpeli - poručio je predsednik Srbije pre dolaska u Pariz. Osim učešća na svečanostima u Gradu svetlosti, Vučić ima zakazane odvojene razgovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i domaćinom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Makron je sinoć priredio svečanu večeru za šefove država ili vlada u Muzeju Orsej, dok će glavni deo programa biti održan danas ispred Trijumfalne kapije. Kako je najavljeno, Makron će svoj govor ispred groba Neznanog junaka održati tačno u 11 sati, 11. dana, 11. meseca, u vreme kada je potpisano primirje pre 100 godina. U okviru obeležavanja godišnjice, biće održano i prvo zasedanje Pariskog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na inicijativu francuskog predsednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svetu i opasnosti po međunarodnu saradnju. PROČITAJTE I: Predsednik Vučić doputovao u Pariz Na otvaranju Foruma, pored Makrona, govoriće nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i generalni sekretar UN Antonio Guteres. Njemu, međutim, neće prisustvovati američki predsednik Donald Tramp. Očekuje se da će na tom forumu biti upućene kritike na račun Trampove politike zasnovane na bilateralizmu, ali i unilateralizmu, kao i na raznim pritiscima. Istorijski događaj obeležavanja stogodišnjice dešava se u trenutku kada svetu i dalje prete teroristički napadi, pa su organizatori preduzeli velike mere predostrožnosti. Mnoge ulice u Parizu juče i danas su zatvorene, s krovova sve nadgledaju snajperisti, dok je za bezbednost zaduženo 10.000 pripadnika snaga reda. NESLAGANjE OKO VOJSKE PREDSEDNIK SAD Donald Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron imali su u subotu u Parizu "veoma konstruktivan" sastanak, prenosi Rojters izjavu neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate. Navodi se da su se dvojica lidera sastala nekoliko sati pošto je Tramp na "Tviteru" oštro napao predlog koji je Makron izneo protekle nedelje o tome da je Evropi potrebna posebna evropska vojska za jačanje odbrambenih kapaciteta i smanjenje zavisnosti od SAD.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šefovi država u Parizu: 100 godina od Prvog svjetskog rata

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Nov.2018

U Parizu će danas biti obilježeno 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, a svoje prisustvo potvrdilo je više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, ali i visoki predstavnici UN i evropskih institucija.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Svetski lideri u Parizu na obeležavanju Dana primirja

Izvor: Danas, 11.Nov.2018

U Parizu će danas biti obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, a svoje prisustvo potvrdilo je više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, ali i visoki predstavnici UN i evropskih institucija. Članak Svetski lideri u Parizu na obeležavanju Dana primirja se...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.