Usvojena 33 siročeta sa Haitija

Izvor: B92, Tanjug, 23.Jan.2010, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena 33 siročeta sa Haitija

Pariz -- U Francuskoj je organizovano prvo međunarodno usvajanje dece sa Haitija. Trideset troje siročadi stiglo je u Pariz, gde su ih čekali novi roditelji.

Roditelji su i pre sletanja aviona sa mališanima sa Haitija čekali na aerodromu u Parizu. Zajedno sa njima decu je čekala i prva dama francuske Karla Bruni. Šef Unicefa u Francuskoj, Žak Hitnzi, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da je veoma zadovoljan što su deca konačno na sigurnom.

„Timovi Unicefa obišli su sirotišta, bolnice kako bi saznali gde su deca, koje su njihove potrebe i kako da im najbolje pomognu. Želimo da sprečimo ilegalna usvajanja ili otmice i eksploataciju dece. Zbog toga je pojačana policijska kontrola na granicama i aerodromima", rekao je Hitnzi.

Hitnzi je naglasio da je ovo prvo međunarodno usvajanje dece sa Haitija. „Međutim, da bi ova akcija zaista zaživela potrebno je da prođe vreme. Radnici UNICEF-a upozoravaju da usvajanje može da traje i cele godine", smatra šef Unicefa u Francuskoj.

„Što se tiče ostale siročadi na Haitiju, još je rano govoriti o usvajanju. Mi moramo da budemo sigurni, moramo da znamo da li su oni zaista izgubila svoje rodtilje. Da li su možda neki drugi članovi porodice, tetke, ujaci živi i da li su zainteresovani da brinu o njima. Moramo da znamo i da li su porodice sa Haitija spremne da usvoje neku od ove dece. Tek kada budemo imali sve te informacije, moći ćemo konkretnije da govorimo o međunarodnom usvajanju", smatra Hitnzi.

Da ima nade da su neki od roditelja još živi, potvrđuju i dva jučerašnja spasavanja. Deset dana posle zemljotresa ispod ruševina pronađen je dvadesetdvogodišnji mladić i osamdesetčetvorogodišnja žena. Zemljotres na Hatiju odneo je oko 200 000 života i više hiljada mališana ostalo bez roditelja. Neka od dece izgubila su roditelje u prethodnim katastrofama, uključujući četiri uragana i tropske kiše zbog kojih je u poslednjih pet godina nastradalo oko 3000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.