Umro šansonjer Žan Fera

Izvor: Beta, 15.Mar.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro šansonjer Žan Fera

PARIZ, 15. marta 2010. (Beta-AFP) - Francuski šansonjer Žan Fera, poznat po levičarskim stavovima i plodan autor koji je u karijeri napisao oko 200 šansona, umro je u 80. godini.

Zbog prolevičarskih uverenja, Feraove pesme bile su 1960-ih godina zabranjene na radiju i televiziji. Njegove pesme karakterišu angažovani tekstovi, ljubav prema planinskoj oblasti Ardeš, kao i divljenje prema pesniku Luju Aragonu, čije je brojne pesme pretočio u muzičke numere.

Žan Fera rodjen je 26. decembra 1930. kao Žan Tenenbom. Njegov otac, ruski Jevrejin, deportovan je u logor Aušvic, gde je umro kada je njegov sin imao 11 godina. Poznavaoci Feraovog života navode da je pevač gajio sklonost prema levičarskim idejama zbog člana komunističkog pokreta otpora koji mu je spasao život tokom nacističke okupacije Francuske u Drugom svetskom ratu. Medju njegovim najpoznatijim pesmama su "Potemkin", "Ma France", "La montagne", "La femme est l'avenir de l'homme" i "Cuba si". Fera je umro u subotu u bolnici u Obenasu.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.