Ukradene dragocenosti iz dvorca u Fontenblou

Izvor: Blic, 02.Mar.2015, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradene dragocenosti iz dvorca u Fontenblou

Nekoliko dragocenih dela ukradeno je iz francuskog dvorca u Fontenblou, 60 kilometara južno od Pariza, piše danas list Mond.

Oko 15 istočnjačkih umetničkih dela ukradeno je u nedelju ujutro iz Kineskog salona dvorca, u prizemlju, a pljačka je trajala svega sedam minuta, dok se

nije uključio alarm.

Dvorac koji je od 1981. godine na spisku svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i kulturu (UNESCO), jedan je od najbolje obezbeđenijih u Francuskoj - s nizom posebnih alarma i sigurnosnim kamerama.

Ukradene su replika krune kralja Siama, emajlirana kruna s filigranskim zlatom poklonjena Napoleonu III, jedan tibetanski ukras načinjen od korala, zlatni nakit i srebrni poslužavnik.

"Reč je o profesionalcima koji dobro poznaju sistem obezbeđenja. Kada su odlazili, uključili su protivpožarni sistem da bi vlaga izbrisala tragove", navela je policija, uz napomenu da je vrednost ukradenih dela neprocenjiva.

Renesansi kraljevski dvorac Fransoa I u Fontenblou građen je od 1528. godine i dograđivan narednih 200 godina. Tu su živeli mnogi kraljevi - od Fransoa I, do Napoleona III. I Papa Pije VII je tu živeo od 1812. do 1814. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.