Uhapšeni Francuz bio u kontaktu sa braćom Kuaši

Izvor: Radio 021, 13.Jan.2015, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni Francuz bio u kontaktu sa braćom Kuaši

Francuz kojeg su bugarske vlasti uhapsile kada je hteo da pređe u Tursku, bio je u kontaktu sa jednim od muškaraca koji su izveli teroristički napad u Parizu prošle sedmice, saopštili su tužioci.

Dvadesetdevetogodišnji Fric Žoli Žoakin koji je uhapšen 1. januara, "bio je u kontaktu nekoliko puta sa jednim od dvojice braće - Šerifom Kuašijem", kaže tužilac Darina Slavova.

Ističe da je do kontakta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << došlo pre nego što je Žoakin napustio Francusku 30. decembra, nedelju dana uoči napada koji su braća Kuaši izvela.

Braća Said i Šerif Kuaši su 7. januara u napadu na redakciju "Šarli ebdo" ubili 12 osoba, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije.

Za Žoakinom je prvobitno bila izdata poternica na zahtev Francuske zbog optužbi njegove supruge da je kidnapovao njihovog trgodišnjeg sina. Međutim, bugarsko tužilaštvo dobilo je u ponedeljak drugi zahtev za njegovo hapšenje koji je izdao sud u Parizu. Optužbe se odnose na učestvovanje u organizovanoj kriminalnoj grupi čiji je cilj organizovanje terorističkih dela.

Francuska policija veruje da se još šest članova terorističke ćelije, povezanih sa nedavnim napadima u Parizu, nalazi u bekstvu, među kojima je i muškarac koji je viđen da je vozio automobil registrovan na udovicu jednog od napadača. Jedan od policijskih zvaničnika je rekao da se ćelija sastoji od 10 članova i da je moguće da je "petoro ili šestoro još u bekstvu", ne obelodanivši njihova imena.

Sirijska vlada je optužila Tursku da je dopustila teroristima da slobodno prelaze granicu. Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da Tursku ne treba kriviti zbog toga što je Ajat Bumedijen, nevenčana supruga napadača na jevrejski supermarket u Parizu Amedija Kulibalija, uspela neometano da pređe tursko-sirijsku granicu.
Pogledaj vesti o: Teroristički napad u Parizu

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.