Uhapšen Abdeslam

Izvor: Studio B, 18.Mar.2016, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Abdeslam

Belgijski premijer Šarl Mišel saopštio je da su u današnjoj akciji policije uhapšena trojica osumnjičenih za pariske napade, uključujući Salaha Abdeslama

.Ovo veče je uspeh u borbi protiv terorizma, rekao je Mišel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, prenosi AP.

Salah Abdeslam, glavni osumnjičen za napade u Parizu u novembru prošle godine, uhapšen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << danas u Briselu, saopštila je francuska policija, preneo je AFP.

Belgijski ministar za migracije Teo Franken potvrdio da je da je danas uhapšen Salah Abdeslam, glavni osumnjičeni za terorističke napade u Parizu, u novembru prošle godine, u kojima je poginulo 130 ljudi.

"Uhvatili smo ga", napisao je Franken na Tviteru, prenosi AFP.

U akciji hvatanja, Abdeslam je zadobio povredu noge, saopštila je francuska policija.

Policija je navela i da se najmanje još jedan osumnjičeni krije se na lokaciji gde se izvodi racija u Briselu.

Gradonačelnica briselskog predgrađa Molenbeka, Fransoaz Šepmans, potvrdila je da su u operaciji povređene dve osobe kao i da akcija još traje.

Francuski predsednik Fransoa Oland potvrdio je novinarima u Briselu da je u toku važna policijska operacija u Molenbeku koja se dovodi u vezu sa terorističkim napadima u Parizu.

Belgijsko federalno tužilaštvo potvrdilo je ranije danas da su u jednom briselskom stanu koji je policija pretresla ove nedelje, pronađeni otisci prstiju Salaha Abdeslama.

 

 

Policijska akcija nastavljena i posle hapšenja Abdeslama

Uz pucnjeve i eksplozije, večeras je u Briselu nastavljena policijska potera za teroristima, pošto je nešto posle 18 časova u okršaju s antiterorističkim snagama ranjen u nogu i uhapšen glavni organizator terorističkih napada u Parizu Salah Abdeslam, saopštile su belgijske i francuske vlasti.

U policijskoj operaciji u briselskoj četvrti Molenbek ranjen je još jedan islamski terorista koji je podlegao povredama.

Policijska akcija i dalje traje u Molenbeku, naseljenom mahom muslimanskim doseljenicima iz Maroka, i belgijska televizija je večeras u direktnom prenosu pokazala kuću u kojoj se izgleda skrivaju još neki islamski ekstremisti, verovatno jataci Abdeslama.

Njega i još dvojicu terorista belgijski i francusku policajci otkrili su u utorak u briselskoj četvrti Fore, ali su posle okršaja s antiterorističkim snagama, u kojem je poginuo jedan terorista, Abdeslam i još jedan ekstremista uspeli da pobegnu preko krovova i, sad se već zna, skriju u Molenbeku.

Policija je otkrila otiske prstiju Abdeslama u stanu iz kojeg je pobegao i uspela da presretne njegov telefonski poziv jednom jataku u Molenbeku i tako došla do saznanja gde se krije, pa je danas organizovana potera policije i vojske nevidjenih razmera i Abdeslam je posle vatrenog okršaja sa snagama reda ranjen i uhapšen.

Abdeslam je bio medju nekoliko ekstremista koji su napali kafiće, rok koncert i stadion u Parizu 13. novembra prošle godine. U napadima je ubijeno 130 ljudi.

Belgijski premijer Šarl Mišel je hitno napustio samit Evropske unije u Briselu i došao u sedište vlade čim je dobio vest da je Abdeslam uhapšen i odmah na samitu telefonom javio francuskom predsedniku Fransoi Olandu: "Uhvatili smo ga".

U direktnom prenosu belgijske televiziji iz Molenbeka čuju se pucnjevi i eksplozije i vide policajci i specijalne antiterorističke snage koje nastavljaju poteru za teroristima i njihovim jatacima.

 

 

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.